Urmărește emisiunea live
Loc din România, UNIC în lume, care fascinează străinii. Gemenele folclorului maramureșean, proiect INEDIT: E important să știm
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Gemenele folclorului maramureșean, Suzana și Daciana Vlad, surprind publicul cu o idee originală, inspirată de Cimitirul Vesel de la Săpânța.

Este vorba despre o colecție vestimentară aparte pe care au lansat-o recent. Suzana și Daciana s-au inspirat din albastrul Cimitirului Vesel din Săpânța, Maramureș.

DC News: De ce ați ales acest loc ca sursă de inspirație?

'Gândul la acest proiect ne-a venit în urmă cu un an. Ideea principală a pornit de la lucrarea de doctorat a Dacianei unde cercetează pictura de pe crucile din Cimitirul Vesel de la Săpânța. Tot mai des începusem să purtăm haine pictate și astfel ne-am dorit să avem un proiect al nostru care să includă o îmbinare a tradiției cu modernismul. De aceea am ales să scoatem o mică colecție de haine pictate, colecție intitulată “Albastru de Săpânța!” au spus Suzana și Daciana Vlad.

'Cimitirul Vesel de la Săpânța este o emblemă pentru Maramureș. Poate mulți dintre noi nu ne dăm seama cât de norocoși suntem să avem o asemenea capodoperă. Meșterul popular Dumitru Pop Tincu este cel care face ca acest cimitir să aibă valoare, să rămână în continuare o operă de artă deosebită. El face ca acest loc să fie atrăgător pentru străinii din lumea întreagă. Prin vorbele înțelepte și pline de duh ne-a inspirat și pe noi să creăm acest proiect “Albastru Rural” și să participăm și noi la promovarea Maramureșului pe lângă folclorul pe care îl ducem cu cinste de mulți ani.' au menționat Suzana și Daciana Vlad.

DC News: Ce doriți să transmiteți prin aceste creații vestimentare? Ce spun tinerii care vă văd îmbracate astfel în aparițiile voastre TV și nu numai?

'Dorim să atragem și mai mult tinerii spre tradiție. Trăim vremuri incerte, vremuri în care toți își doresc o viață de lux și uită de frumusețile pe care Maramureșul le are și de ceea ce poate oferi el. Vrem să promovăm obiectivele turistice, meșterii populari, casele vechi de lemn, muzeele, oamenii faini și simpli de la țară. Vrem să le amintim că a fi rural este un privilegiu pe care nu îl vom mai avea pentru mult timp din cauza schimbării atât de rapide a lumii și a sistemului pe care îl avem momentan.' au adăugat Suzana și Daciana Vlad.

'Tinerii sunt încântați de proiectul nostru “Albastru Rural!” Ne încurajează să ducem acest concept mai departe. Într-un timp foarte scurt am reușit să facem acest nume cunoscut în Maramureș și nu numai. Tradiția este importantă pentru a nu ne uita rădăcinile. Autenticitatea satului nu va fi găsită nicăieri în altă parte. E important să știm cine suntem, de unde venim, să aflăm despre viețile celor care lasă istoria în urma lor și să le luăm drept exemplu de viață. Trebuie să ne știm rostul pe această lume și să facem lucrurile cu rânduială, așa cum zice țăranul român.' au concluzionat Suzana și Daciana Vlad, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel