Liz Truss vrea mai aproape de blocul european. Marea Britanie dă primele semne de reconciliere cu UE
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 03 oct 2022, 19:29
WhatsApp
Premierul Marii Britanii, Liz Truss
Premierul Marii Britanii, Liz Truss
Marea Britanie vrea să îngroape securea și să încerce să reia legătura cu Uniunea Europeană. 

După luni și luni de controverse legate de consecințele Brexit-ului și mai ales de problema încă nerezolvată a protocolului pentru Irlanda de Nord, apar primele semne de reconciliere. Potrivit celor raportate de Politico, Liz Truss, noul premier, nu doar că și-ar fi anunțat disponibilitatea de a participa la prima numire a noii comunități politice europene, ci și-ar fi dorit să găzduiască a doua întâlnire la Londra.

Comunitatea Politică Europeană este noul organism internațional născut dintr-o idee a președintelui francez Emmanuel Macron, salutată de președintele Consiliului European, Charles Michel, și este concepută ca un instrument de depășire a diviziunilor interne din cadrul UE cu privire la extinderea la noi state membre.

Scopul declarat al lui Macron este de a crea o nouă forță geopolitică bazată pe valorile UE, de a crea o platformă pentru dialog și cooperare politică ca răspuns la obiectivele hegemonice ale Rusiei (dar și ale Chinei) și să primească statele în ”familia europeană” care astăzi sunt parte a Europei doar geografic, fără a trece prin procesul greoi de aderare la bloc.

La început, când Truss și Emmanuel Macron au discutat despre posibilitatea creării unei comunități politice care să includă Regatul Unit, aceasta din urmă a fost reticentă față de idee. Guvernul britanic a vrut să evite reintrarea în ceva prea asemănător cu UE, scrie Europa Today.

Controversele legate de Brexit, inclusiv dezacordul privind regulile comerciale pentru Irlanda de Nord, au determinat Londra să se distanțeze din ce în ce mai mult de Uniunea Europeană. Dar războiul din Ucraina și criza energetică au făcut ca guvernul țării să se răzgândească.

Săptămâna aceasta, Partidul Laburist de opoziție l-a îndemnat pe premierul Truss să participe la întâlnirea care va avea loc pe 6 octombrie la Praga, Republica Cehă, înaintea Consiliului European informal care se va concentra pe conflictul din Ucraina și criza energetică.

”Aceștia sunt aliații noștri, partenerii noștri, există război în Europa. Cu siguranță aș merge”, a declarat purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe, David Lammy. Potrivit rapoartelor unor oficiali britanici către Politico, Regatul Unit ar dori să schimbe numele de ”Comunitatea Europeană” în ”Forumul Politic European”.

Pentru Truss, explică Politico, mutarea de a reintra într-un proiect politic european este o opțiune cu risc ridicat într-un moment delicat. Partidul ei conservator și eurosceptic a ales-o ca nou lider în urmă cu mai puțin de o lună și ea luptă deja să-și salveze pielea după primele săptămâni dezastruoase.

În condițiile în care Regatul Unit se confruntă cu o criză financiară totală din cauza anunțului lui Truss de reduceri majore de taxe, ea nu își poate permite să-și enerveze colegii.

Rămâne de văzut în ce măsură membrii conservatori, alegătorii și colegii din Parlament îi susțin planul de a se apropia din nou de Europa.

Citește și:

Regele Charles al III-a, absent de la un eveniment important. Care este motivul

Regele Charles al III-a nu va participa la summit-ul internaţional COP27 privind schimbările climatice care va avea loc luna viitoare în Egipt, în ciuda angajamentului suveranului în ceea ce priveşte problemele de mediu, informează Agerpres, citând DPA şi PA Media.

Potrivit The Sunday Times, prim-ministrul britanic Liz Truss a obiectat în legătură cu participarea regelui Charles la summit în timpul unei audienţe desfăşurate la Palatul Buckingham luna trecută.

Nici biroul de presă al premierului şi nici palatul nu au comentat asupra articolului de presă potrivit căruia Regele ar fi dorit să ţină un discurs adresat delegaţilor reuniţi în staţiunea Sharm el-Sheikh de la Marea Roşie.

O sursă guvernamentală a spus că este ridicolă sugestia potrivit căreia prim-ministrul dă ordine monarhului. Cu toate acestea, în mod tradiţional, toate vizitele oficiale peste graniţe ale membrilor Familiei Regale sunt efectuate în conformitate cu avizul guvernului.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?