Liz Truss, criticată de către Putin și Zaharova: Este departe de principiile democratice
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Liz Truss, criticată de către Putin și Zaharova: Este departe de principiile democratice / Foto: Facebook Liz Truss
Liz Truss, criticată de către Putin și Zaharova: Este departe de principiile democratice / Foto: Facebook Liz Truss
Putin susține că alegerea lui Truss este departe de principiile democratice.

Președintele rus Vladimir Putin susține că procedura de alegere a premierului britanic Liz Truss a fost departe de principiile democratice, iar Rusia cunoaște atitudinea conservatorilor față de Federația Rusă și își va proteja interesele, scrie Interfax.

"Procedura de alegere a șefului statului, care este departe de principiile democratice, funcționează în Marea Britanie, are loc în cadrul partidului care a câștigat alegerile parlamentare precedente, poporul Marii Britanii nu participă în acest caz la schimbarea guvernului. În acest caz, elita de acolo are propriile atitudini. Cunoaștem poziția conservatorilor în aceste probleme, inclusiv în raport cu Rusia", a spus Putin miercuri, răspunzând la o întrebare despre așteptările Rusiei după numirea lui Truss ca prim-ministru al Marii Britanii.

"Este treaba lor cum să construiască relații cu Federația Rusă. Misiunea noastră este să ne protejăm propriile interese și o vom face în mod consecvent, să nu se îndoiască nimeni", a mai spus Putin.

Marți, regina Elisabeta a II-a a numit-o pe Liz Truss prim-ministru și i-a însărcinat să formeze un nou guvern. Truss l-a depășit rivalul său, fostul secretar al Trezoreriei Marii Britanii, Rishi Sunak, strângând 81.326 de voturi, în timp ce Sunak a avut 60.399. Pe 7 septembrie, noul premier britanic, în timpul primei discuții telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a asigurat că Kievul poate conta pe ajutorul Londrei. În timpul unei conversații telefonice cu președintele american Joe Biden, Truss și-a confirmat disponibilitatea de a aprofunda cooperarea dintre cele două țări, inclusiv în ceea ce privește contracararea Rusiei în legătură cu conflictul ucrainean, China și Iran.

Maria Zaharova a ironizat-o pe Liz Truss. Chiar n-au pe nimeni demn și profesionist?

Și purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a ironizat miercuri instalarea lui Liz Truss în funcția de premier al Marii Britanii, pe care o consideră ”criza democraţiei britanice”.

"Uneori ne întrebăm, oare, în ţări foarte populate şi cu tradiţii democratice puternice şi lungi, nu există nimeni capabil să reprezinte diverse aripi ale puterii în mod demn, profesionist şi înţelept?", a declarat Maria Zaharova.

"Problema poate că e legată de criza democraţiei britanice, pentru că acest rezultat nu are nimic a face cu alegerea directă a britanicilor", a mai spus ea despre Liz Truss.

Gluma lui Boris Johnson, în ultimul său discurs în calitate de premier

Boris Johnson a susţinut, marţi, o ultimă alocuţiune în calitate de şef de Guvern şi al Partidului Conservator. Acesta a promis o susţinere „ferventă” pentru Liz Truss.

„O voi susţine pe Liz Truss şi Guvernul ei în fiecare etapă”, a spus, marți, Boris Johnson.

Boris Johnson a mulţumit personalului care a avut grijă de el şi de familia sa. S-a declarat mândru că şi-a îndeplinit promisiunile pe care le-a făcut partidului atunci când a fost ales. „Uniunea este atât de puternică, încât cei care vor să o rupă vor tot încerca, dar nu vor reuşi vreodată”, a spus Boris Johnson.

„Sunt ca o rachetă de lansare” care şi-a „împlinit funcţia”, a zis el. „Voi reintra uşor în atmosferă şi mă voi zdrobi invizibil în vreun colţ îndepărtat şi obscur al Pacificului”, a spus Boris Johnson în glumă.

„Voi oferi acestui Guvern cea mai ferventă susţinere!”, a transmis Boris Johnson. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel