Data actualizării:
Data publicării:

Livrările de locuințe noi scad în București, în defavoarea Ilfovului. Capitala își diminuează contribuția la PIB-ul național

Autor: Ema Apostu | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Pierderile cauzate de blocajul urbanistic din București se adâncesc.

"Ponderea Bucureștiului în ceea ce privește locuințele nou livrate scade de 66,50% în 2020 la 57,40% în 2022, în timp ce Ilfovul crește de la 33,50% în 2020 la 42,60%. Bucureștiul își diminuează contribuția la PIB-ul național: 2019- 37%, 2021 – 34,6%, 2022 – 29,8%. Pierderea estimată pentru veniturile fiscale este de 3,45 miliarde de euro pentru perioada 2022 – 2026. BREC lansează o nouă invitație la dialog către autorități pentru identificarea celor mai bune soluții de depășire a actualei situații.

Blocajul administrativ și incertitudinea climatului urbanistic adâncesc pierderile pentru economia Bucureștiului pe multiple paliere: scăderea numărului de locuințe livrate în București, în detrimentul Ilfovului, precum și a taxelor colectate de autorități.

Datele Institutului Național de Statistică arată scăderea ponderii numărului de locuințe livrate în București în detrimentul celor livrate în Ilfov. Astfel de la 66,5% în 2020, aceasta a scăzut consecutiv la 60,60% în 2021 ajungând la 57,40% în 2022, în timp ce ponderea județului Ilfov a crescut.

”Blocajul urbanistic are efecte clare în ceea ce privește accesibilitatea noilor locuințe din București. Crește ponderea livrărilor din zonele limitrofe, acest fapt având un impact direct asupra creșterii valorilor de trafic și a poluării din Capitală, unde oamenii vin să lucreze, să își aducă copiii la școală sau pentru activități sociale”, spune Despina Ponomarenco, Președinte BREC.

Conform cu situațiile financiare depuse la ANAF (de companiile active în industria de construcții și imobiliare) precum și cu statisticile INS consultate de analiștii BREC, contribuția Bucureștiului la PIB-ul național a scăzut de la 37% în 2019 la 34,6% în 2021 și până la 29,8% în 2022, nivel similar cu cel din 2010, din plină criză financiară. Estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale este de 3,45 miliarde de euro pentru perioada 2022-2026, în timp ce pierderea din valoarea adăugată în economie pentru aceeași perioadă este de 10,4 miliarde de Euro.

”În contextul creșterii importanței strategice a zonei CEE, Bucureștiul pierde investiții majore din cauza incertitudinii și a lipsei predictibilității în materie de reglementare urbanistică. Capitala României este în competiție cu alte capitale din zona CEE, nu cu orașe secundare din țară, astfel că pierderile sunt pentru economia românească,” explică Despina Ponomarenco, Președinte BREC.

Asociația Bucharest Real Estate Club (BREC), care reprezintă întreaga industrie de real estate - mari dezvoltatori, companii de construcții, arhitectură, project management, consultanță sau avocatură din real-estate- rămâne deschisă dialogului cu autoritățile pentru identificarea celor mai bune soluții astfel încât Bucureștiul să reintre într-un cadru de normalitate", transmite Bucharest Real Estate Club, într-un comunicat.

Despre BUCHAREST REAL ESTATE CLUB

BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) este cea mai mare organizație a pieței de real estate.

Companiile membre BUCHAREST REAL ESTATE CLUB sunt investitori majori, locali și internaționali, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice și industriale, parcurilor de retail, investițiilor rezidențiale, cu portofolii cumulate de peste 10 miliarde de Euro. Mai multe informații: www.brec.ro.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel