Data publicării:

Livrări de armament nord-coreean în Rusia. Blinken merge la Seul pentru a trata problema

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, va vizita Coreea de Sud în perioada 8-9 noiembrie pentru a discuta cu Ministrul de Externe Park Jin despre probleme legate de Coreea de Nord și alianța dintre cele două țări, a declarat miercuri Ministerul Afacerilor Externe al Coreei de Sud, potrivit Reuters.

Park și Blinken vor discuta, de asemenea, despre securitatea economică, cooperarea în tehnologia industrială și chestiuni regionale de interes comun, a precizat ministerul.

Aceasta marchează prima vizită a unui secretar de stat al SUA în ultimii doi ani și jumătate. Vestea vine în contextul unei cooperări sporite în domeniul securității între aliați și a creșterii preocupărilor cu privire la cooperarea militară dintre Coreea de Nord și Rusia.

Coreea de Sud și Statele Unite, alături de Japonia, au condamnat recent furnizarea de arme și echipamente militare de către Coreea de Nord către Rusia, prezentând dovezi care confirmă livrările de astfel de mărfuri.

Washingtonul și Seulul consideră că legăturile militare mai strânse dintre Coreea de Nord și Rusia, care se presupune că se confruntă cu scăderea stocurilor de muniții în războiul său cu Ucraina, reprezintă un efort al Phenianului de a obține capacități militare strategice în schimb.

Coreea de Nord și Rusia au respins afirmațiile cu privire la tranzacțiile cu arme și și-au exprimat intenția de a-și dezvolta relațiile.

Ministrul de Externe al Coreei de Nord, Choe Son Hui, a cerut o explicație cu privire la modul în care exercițiile militare trilaterale ale SUA, Coreei de Sud și Japoniei nu ar reprezenta o amenințare la securitatea regională.

Phenianul a intensificat dezvoltarea armelor tactice și a rachetelor balistice cu rază lungă, amenințând să anihileze Coreea de Sud, pe care o acuză de colaborare cu Statele Unite pentru declanșarea unui război.

Coreea de Nord a promis, de asemenea, să lanseze un satelit spion, după ce a eșuat de două ori în acest an să plaseze unul în orbită.

Coreea de Sud, un important exportator de armament, a rezistat presiunii occidentale de a ajuta direct Ucraina cu arme, din cauza posibilelor repercusiuni asupra intereselor sale comerciale în Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel