Livrarea de tancuri Leopard 1 în Ucraina, aprobată la Berlin
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Germania a decis să aprobe livrarea de tancuri Leopard 1 în Ucraina. 

Autorităţile germane au luat hotărârea de a permite livrările de tancuri Leopard 1 în Ucraina, transmite astăzi Deutschlandfunk. După cum mai arată postul de radio citat, purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a confirmat această informaţie, dar nu a dat detalii. Anterior, Süddeutsche Zeitung comunica că companiile Rheinmetall AG şi FFG Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft mbH vor să readucă aceste tancuri în stare de funcţionare, pentru ca apoi să fie transferate Kievului.

Cu toate acestea, după cum precizează Deutschlandfunk, problema este lipsa de proiectile de 150 milimetri pentru aceste tancuri - Germania nu le mai produce, iar Brazilia, care are în dotare 250 de maşini de astfel de maşini de luptă şi proiectile pentru ele, a refuzat deocamdată să le transfere Germaniei, la fel ca şi proiectilele pentru dispozitivele autopropulsate sol-aer Ghepard.

Şi Elveţia refuză deocamdată să pună la dispoziţie muniţiile produse de ea. Anterior, Berlinul a transferat Ucrainei 37 de dispozitive Ghepard, scrie Rador.

Singura şansă pentru pace, retragerea trupelor ruse 

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că nu sunt şanse pentru un final negociat al războiului dintre Rusia şi Ucraina decât după ce Moscova va fi de acord să-şi retragă forţele din teritoriile ocupate, transmite vineri DPA.

În momentul în care ei vor anunţa că retragerea trupelor se produce, atunci calea pentru discuţii cu Ucraina va fi deschisă - sunt destul de sigur de asta, a spus şeful executivului german într-o dezbatere publică organizată joi în oraşul Marburg, situat în landul Hessa (centru).

Dar încă trebuie să lucrăm puţin în acest scop, a adăugat Olaf Scholz.

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a propus ca ţări precum Brazilia şi China să poată juca rolul de mediatori în conflictul dintre Ucraina şi Rusia.

Kievul a declarat că respinge însă orice negocieri până când trupele ruse vor fi retrase complet de pe teritoriul Ucrainei, inclusiv din peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014.

La rândul său, Kremlinul s-a distanţat de ideea unor convorbiri de pace în urma anunţului Germaniei şi al altor state occidentale privind trimiterea de tancuri pentru armata ucraineană.

Rusia a lansat în 24 februarie 2022 o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că desfăşoară o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel