Livrarea de arme către Ucraina. Ministrul german de Externe admite că schimbul de tancuri cu Polonia nu funcţionează conform planului
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Livrarea de arme către Ucraina. Ministrul german de Externe admite că schimbul de tancuri cu Polonia nu funcţionează conform planului / Foto: Pixabay, de Amber Clay
Livrarea de arme către Ucraina. Ministrul german de Externe admite că schimbul de tancuri cu Polonia nu funcţionează conform planului / Foto: Pixabay, de Amber Clay
Ministrul  german de Externe admite că schimbul circular de tancuri cu Polonia pentru Ucraina nu funcţionează conform planului.

Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a admis că aşa-numitul plan de schimb circular pentru livrarea indirectă de arme Ucrainei nu funcţionează aşa cum se intenţiona, transmite Agerpres, citând dpa. Aceasta a respins totuşi criticile dure ale guvernului polonez, care a acuzat recent Germania de încălcarea cuvântului şi înşelarea aşteptărilor în ce priveşte planurile referitoare la tancuri.

"Într-o situaţie ca aceasta, nimeni nu îşi înşeală vecinul european", a spus politiciana ecologistă vineri seara, în cadrul unui eveniment de întrebări şi răspunsuri organizat de cotidianul de mare tiraj Bild.

"Situaţia este nesatisfăcătoare pentru ambele părţi, dar, în război, nu ştii întotdeauna imediat care este calea perfectă", a comentat ea.

Schimbul circular - prin care Polonia trimite tancuri din epoca sovietică Ucrainei, iar Germania sau alţi aliaţi furnizează echipamente mai noi - a fost iniţiat pentru că părea să fie "cea mai bună şi mai rapidă cale la acel moment", a adăugat Annalena Baerbock.G

"Germanii le-au oferit polonezilor tancuri care erau mai vechi decât cele pe care Polonia le-a dat Ucrainei"



Varşovia este însă nemulţumită de rezultat. "Promisiunile germane despre un schimb circular de tancuri s-au dovedit a fi o manevră înşelătoare", a declarat ministrul adjunct de externe Szymon Szynkowski vel Sek pentru publicaţia germană Der Spiegel.

În primul rând, germanii le-au oferit polonezilor tancuri "care erau mai vechi decât cele pe care (Polonia) le-a dat Ucrainei", a spus el.

Această ofertă a fost 'incceptabilă, pentru că nu avem interes să ne deteriorăm starea armamentului nostru şi antrenamentul soldaţilor noştri cu echipamente din anii 1960', a afirmat el, precizând că, din acest motiv, Polonia se bazează acum pe ajutorul altor parteneri din NATO.

România, Polonia și țările baltice, scrisoare comună către instituțiile UE: Este necesară combaterea încercărilor Rusiei de a rescrie istoria

Ţările baltice Estonia, Letonia şi Lituania, împreună cu România şi Polonia, au cerut Uniunii Europene să depună mai mult efort pentru a combate reinterpretările ruseşti şi distorsiunile istoriei, relatează Agerpres, citând dpa.

Într-o scrisoare comună publicată vineri, cele cinci ţări est-europene au cerut, de asemenea, instituţiilor UE să îşi asume un rol de leadership în păstrarea memoriei istorice şi prevenirea manipulării faptelor.

"Rusia nu a condamnat niciodată crimele sovieticilor şi conducerea sa actuală tolerează în mod deschis şi chiar sprijină cu entuziasm moştenirea sovietică", se arată în scrisoare.

"Este necesar să se consolideze eforturile la nivelul UE pentru a combate încercările Rusiei de a rescrie istoria şi de a folosi interpretările regimurilor totalitare în contextul războiului împotriva Ucrainei, folosind instrumente legale, politice şi de sensibilizare", subliniază documentul citat.

Spre deosebire de atrocităţile naziştilor, memoria şi cunoaşterea crimelor sovietice încă nu şi-au găsit locul în conştiinţa europenilor. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel