LIVE TEXT/VIDEO: Klaus Iohannis face declarațiile săptămânii. Teme importante pentru români
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că va face o scurtă declarație de presă și va aborda principalele subiecte ale momentului, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, la ora 18:00, la Cotroceni.

LIVE TEXT

- Bună seara. Am avut astăzi o întâlnire cu premierul Ludovic Orban și cu miniștrii cu atribuții în fondurile europene pentru a vedea stadiul pregătirii Planului național de redresare și reziliență. După cum știți, am obținut circa 80 miliarde euro, fonduri europene destinate României pentru următorii 9 ani. O parte importantă din aceste fonduri, peste 30 miliarde euro, o vom folosi pentru a accelera revigorarea economică post-pandemie. Acest plan va trebui aprobat de Comisia Europeană cel mai târziu până în aprilie 2021 și vor exista anumite condiții în utilizarea fondurilor. Este vorba în principal de asigurarea reformelor structurale, de tranziție climatică. Toate acestea sunt necesare pentru a permite economiei să se dezvolte durabil. Fondurile la care mă refer, pe lângă cele accesate în mod normal, reprezintă o oportunitate istorică de a moderniza România cu autostrăzi, programe de digitalizare etc. Sunt fonduri care vor permite investiții majore în educație și sănătate.

- Toate aceste proiecte vor avea consecințe bune palpabile pentru români. Tocmai de aceea, în cadrul întâlnirii de astăzi am discutat despre cum vom putea concret să accesăm și folosim aceste fonduri. Avem 12 direcții prioritare: sănătate, educație, digitalizare, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului, energie, eficiență energetică, mediul de afaceri etc. Aceste domenii sunt grupate pe 3 piloni principali ai Planului național și anume: tranziția verde, servicii publice și valorificarea patrimoniului și competitivitate economică și reziliență. Când spun că am încredere că guvernul actual poate obține banii puși la dispoziție, mă bazez pe fapte, nu pe opinii. Atragerea de fonduri europene este deja peste alte guverne. Sumele atrase de România din fonduri europene însumează 4,1 miliarde euro. Într-un singur an, rata absorbției a trecut de la 32% la 46%. Vă dau ca exemple de proiecte realiate linia de metrou Drumul Taberei și conexiunea feroviară Gara de Nord - Otopeni.

- Tot în acest an, am deblocat proiecte majore de transport: autostrăzi și centura Bucureștiului. Acestea sunt doar o parte. O altă zonă extrem de importantă este Sănătatea. În acest an, avem finanțare pentru spitalele regionale din Craiova, Iași și Cluj. Valoarea totală este de 1,6 miliarde euro, iar capacitatea de spitalizare totală care se realizează este de peste 2.500 de paturi. În fine, un ultim exemplu: în acest an a avut loc deschiderea unor proiecte de 235 milioane euro pentru rețelele inteligente de distribuție a gazelor naturale.

- Criza ne-a arătat că UE și noi trebuie să ne adaptăm cât mai bine pentru a deveni cât mai competitivi și eficienți. De aceea, resursele financiare trebuie utilizate în mod inteligent, iar România tocmai asta își propunere să facă.

ÎNTREBĂRI

Î: Plecând de la ce se întâmplă în Vest, cât mai trebuie să așteptăm pentru noi restricții?

R: Aflăm de la buletinele de știri că la noi pandemia este în extindere. Dar, în realitate, lucrurile au fost gestionate până acum bine. Chiar statele despre care vorbiți au un număr de cazuri mult mai mare decât noi. Din păcate, deja s-a ajuns în unele state europene să se ia măsuri drastice. Noi nu ne dorim acest lucru, de aceea spun să combatem eficient extinderea acestei epidemii. Noi, prin mască și igienă, autoritățile cu mijloacele lor, iar sistemul sanitar cu extinderea capacității de la terapie intensivă. Am arătat ieri, numărul de locuri la ATI s-a dublat. Nu ne dorim un așa numit „lockdown”. Deocamdată, situația nu ne duce cu gândul la o carantină sau la un lockdown.

î: La începutul lunii august, ați spus că Avocatul Poporului și majoritatea parlamentară sunt vinovați pentru creșterea cazurilor. Acum cine este vinovat?

R: În ceea ce privește situația de la Unifarm, cu siguranță acele lucruri trebuie folosite unde este nevoie de ele, sunt convins că asta se va întâmpla. În ceea ce privește numărul de bolnavi, suntem în pandemie. Ceea ce s-a putut face s-a făcut. Nu trebuie să căutăm vinovați, ci soluții pentru a evita răspândirea necontrolată.

Î: Luni aveam o rată de infectare de 3,51 în București, a scăzut la 3,18 ieri. Astăzi, această rată de infectare a urcat brusc la 3,81. Am încercat să aflăm cum se calculează. Se impune o mai mare transparență?

R: Cu siguranță este de dorit să avem aceleași date de la toate instituțiile. Trebuie să vă explic ce trebuie să citim și ce nu trebuie să citim. Datele prezintă fluctuații mari de la o zi la alta. Pandemia nu se răspândește matematic. Pandemia se răspândește ba mai mult, ba mai puțin. Pe de altă parte, știm cu toții că numărul de testări este diferit de la o zi la alta. În weekend, numărul de testări este mai mic. Ce mă îngrijorează e numărul de infectări și numărul de persoane la ATI. Aici este clar că avem de-a face cu o provocare.

Î: Ce măsuri îndrăznețe ia România după declarațiile Ursulei von der Leyen?

R: Am constatat că ni se cer măsuri îndrăznețe. Acestea sunt cele pe care le ia fiecare stat membru în funcție de evoluția pandemiei. Nimeni nu așteaptă ceva de undeva, noi analizăm datele și luăm măsuri după ce spun experții. Este adevărat, însă, că la nivel european încercăm să ne punem de acord cu aceste măsuri. Pentru a găsi soluțiile cele mai eficiente și în timp util am convenit la ultimul CE să avem întâlniri între Consiliu. Mâine seară vom avea o astfel de întâlnire, voi face și o declarație mâine.

Î: Imagini cu Marcel Ciolacu la restaurant, în Buzău. El a spus că guvernul a folosit poliția în mod politic.

R: Dați-mi voie să fac o introducere puțin politică. Din fericire, acum, în pandemie, este PNL la guvernare. Căutăm și găsim măsuri adecvate, găsim proiecte, găsim oportunități pentru a opri răspândirea bolii. Cum credeți că ar fi fost cu o guvernare PSD, dacă conducerea PSD nu respectă cele mai elementare norme. Cât este de greu pentru un pesedist să-și pună o mască? Dacă am fi avut un guvern PSD în pandemie, ar fi fost foarte, foarte rău. Cât despre acuzațiile de poliție politică, o persoană a sesizat o ilegalitate. Poliția a venit și i-a găsit pe pesediști încălcând flagrant toate normele la care ceilalți români se supun. Se vede că PSD nu s-a reformat, PSD ne arată chestiuni frumoase, dar pe ei nu-i interesează deloc aceste lucruri, doar interesul lor, al pesediștilor. Despre ce-or fi discutat nu știu, dar alegerile vor avea loc pe 6 decembrie.

Î: Principalul criteriu pentru restricții este rata de incidență. Am făcut o analiză din care rezultă că județele care au depășit rata de infectare de 3 la mie prelucrează mii de teste zilnic, unde în zonele verzi se prelucrează câteva teste. Cât de relevant sau eficient este acest criteriu?

R: Acest sistem pe care l-ați prezentat succint este un sistem elaborat de experți recunoscuți de la noi și care se bazează pe criterii obiective. Sigur, putem să ne întrebăm cât de perfect este sistemul, cred că nu există perfect în pandemie, însă, până în momentul de față, aceste criterii arată destul de bine realitatea din teren. Voi da întrebarea mai departe la grupul de experți.

Î: Intrăm în logica medicinei de dezastre anunța Raed Arafat. Își mai permite România să aștepte care vor fi rezultatele restricțiilor luate în alte țări?

R: Măsurile care au fost luate au fost discutate și propuse de experții recunoscuți din domeniu. Nu s-a discutat restricționarea circulației pe timp de noapte. Dar, după orice set de restricții, trebuie așteptată reacția sistemului. Până la urmă, aceste restricții nu sunt un joc politic, ci se caută restrângerea pandemiei. Până se impun niște restricții, trebuie să așteptăm 2 săptămâni să vedem dacă funcționează. Noi nu vrem să distrugem viața românilor.

ÎNTREBAREA DC NEWS: Mesajul dumneavoastră pentru români este să poarte masca. Ce le spuneți celor care nu cred în coronavirus?

R: Persoane care nu cred în nimic, în vaccinuri, există peste tot. Este suficient să ne uităm în spitale, la numărul mare de persoane care ajung la ATI, la numărul mare de decese din cauza acestei boli. Constat că foarte mulți români, majoritatea românilor, respectă normele impuse. Pe mine mă revoltă dacă persoane publice ca cei din conducerea PSD-ului nu respectă aceste norme. Tuturor celor care nu cred în această boală le recomand să se uite puțin la știri.

Î: Prefectul a spus că se ia în calcul carantinarea unor zone din Capitală.

R: Nu am auzit, nu comentez.

Î: Statul român ar urma să deconteze tratamentul pentru victimele Colectiv pe durata întregii vieți.

R: Cu singuranță că lucrurile s-au schimbat și am învățat ceva din Colectiv. Dacă vă referiți la Colectiv, da, vineri se împlinesc 5 ani. Pot să vă spun în premieră că exact vineri, când se împlinesc 5 ani, voi promulga legea de care ați vorbit.

Î: Când va veni vaccinul anti-Covid-19?

R: Așa există semnale, că până la finalul anului va exista un vaccin sau mai multe tipuri. Fapt este că nu există încă un vaccin cu toate autorizațiile necesare, dar este iminentă realizare. Această formulare „este iminentă” ne duce cu gândul spre sfârșitul anului sau începutul anului viitor. Ar fi disponibile până la 4 moduri de vaccin, dar Von der Leyen a spus că nu crede că până în aprilie 2021 vom avea vaccin. Eu cred că putem să sperăm într-un vaccin în lunile următoare.

Î: Liderii PSD zic că vor câștiga alegerile parlamentare. Cum vedeți numele lui Sorin Grindeanu?

R: Această întrebare a mai fost acum două săptămâni. Prima mea opțiune rămâne Ludovic Orban. Eu cred că alegerile vor fi câștigate de PNL. Aceasta este părerea mea și a sociologilor care fac sondaje. PSD are altă opinie.

Î: Urmează sărbătorile de iarnă. Luați în calcul să decretați stare de urgență pentru sărbătorile de iarnă?

R: Nu am luat în discuție, nu s-a discutat un astfel de demers. Măsurile luate, restricțiile din vigoare sunt cele pe care le cunoaștem. Totuși, nu cred că sărbătorile de iarnă vor fi la fel ca în ceilalți ani. Cred că anul acesta ne vom întoarce la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului, este sărbătoarea în și cu familia.

Î: Acum 2 săptămâni încurajați guvernul și BOR să poarte un dialog direct despre pelerinaje. Ieri, Patriarhul Daniel a comparat restricțiile de la Sf. Dumitru cu ce s-a întâmplat în ultimele zile ale comunismului. A avut loc totuși acel dialog?

R: Eu cred în continuare că este nevoie de aprofundarea dialogului între părți și că se poate ajunge la o colaborare care este în interesul românilor, indiferent de religia pe care o practică.

Î: Ați fost vreodată acționar ca primar într-o firmă care a făcut afaceri cu Primăria?

R: Eu nu am fost niciodată acționar la vreo firmă.

Î: Ei bine, Virgil Musta este manager de spital, dar și de clinică privată. Care este opinia dumneavoastră despre situația lui?

R: Dacă există o incompatibilitate, atunci ea trebuie găsită și certificată de autoritățile care sunt puse de lege să facă așa ceva. Dacă dumneavoastră sau publicația la care lucrați aveți probe sau suspiciuni, eu vă încurajez să le dați mai departe.

Vă mulțumesc tuturor, vă doresc, dragi români, multă sănătate!

LIVE TEXT-ul s-a încheiat la 18:37.

Știrea inițială

Klaus Iohannis a chemat jurnaliștii acreditați la Palatul Cotroceni pentru a răspunde întrebărilor, la fel ca în fiecare miercuri din ultimele câteva luni. Cele mai importante teme ale momentului rămân gestionarea epidemiei de Covid-19 din România, noul record de infectări și situația de la terapie intensivă, unde paturile se ocupă în ritm foarte rapid. Alte teme politice rămân alegerile parlamentare din 6 decembrie, subiect controversat din cauza situației sanitare din România.

Tot astăzi, 28 octombrie, președintele României i-a convocat, la ora 15:00, la Cotroceni, pe prim-ministrul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Tema întâlnirii a fost situația fondurilor europene.

DC NEWS vă oferă evenimentul atât LIVE TEXT, cât și VIDEO. Conferința de presă va începe la ora 18:00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel