Traian Băsescu a prezentat obiectivele summitului UE-CELAC
Președintele Traian Băsescu face, miercuri, la ora 16:30, o declarație de presă de pe Aeroportul Henri Coandă, unde va ateriza după vizita oficială din America Latină, anunță Administrația Prezidențială.
Șeful statului a participat, sâmbătă și duminică, la sumitt-ul CELAC-UE de la Santiago de Chile, iar ulterior a efectuat o vizită oficială în Perù.
Traian Băsescu a refuzat să vorbească pe tema raportului Mecanismului de Cooperare și Verificare, făcut astăzi public de Comisia Europeană prin purtătorul său de cuvânt, Mark Gray. Potrivit CE, România a îndeplinit multe dintre recomandările și obiectivele stabilite privind statul de drept, dar mai are încă de lucrat, pentru că ”mai sunt multe lucruri de făcut”. Un punct sensibil al documentului a fost reprezentat de justiție, la adresa căreia oficialul Comisiei a remarcat că au fost făcute presiuni, mass-media fiind și ea responsabilă pentru hărțuirea anumitor persoane din sistemul judiciar.
DeCe News vă prezintă în continuare cele mai importante declarații ale președintelui Traian Băsescu:
- În această deplasare am avut două obiective: participarea la sumitt-ul CELAC. Acesta însumează 37 de state din America Latină și din Caraibe. Al doilea obiectiv a fost vizita în Peru. Este unul dintre cele mai importante summit-uri din ultimul an, având în vedere deciziile pe termen lung. Santiago a fost o gazdă plăcută. Primul mesaj al summitului este realizare aunui parteneriat strategic între UE și statele CELAC.
- În ultimii 10 ani statele UE au investit în America Latină 385 de miliarde de euro. În 2012 cifra comerțului bilateral UE-CELAC s-a ridicat la 202 miliarde de euro.
- Obiectivele planului de acțiune: cooperare în cercetare și inovație, dezvoltarea sustenabilă (economică, socială), promovarea incluziunii sociale, siguranța alimentară. În momentul de față UE are un acord cu Mexic și Chile. La 1 martie intră în vigoare acordul de liber schimb între UE și Peru și UE și Columbia. Cele două continente, UE și America de Sud cumulează împreună o treime din produsul intern brut al planetei și circa 1 miliard de locuitori. Acest document țintește mult mai departe. Prin acesta crește la nivel global și influența UE și influența Americii Latine.
- Vizita în Peru a fost o intuiție corectă. La Lima am avut întâlniri cu președintele republicii și cu cel al Parlamentului, cu primarul Limei, cu care sunt foarte solidar cu ceea ce i se întâmplă. Ministerele de Externe ale celor două țări vor lucra în vederea consolidării unui parteneriat strategic între România și Peru. În martie-mai, va avea loc o vizită a unei delegații cu reprezentanți al celor mai importante companii din Peru. La 1 martie intră în vigoare acordul liber schimb între UE și Peru.
- N-aș vrea să fac niciun fel de afirmații până nu studiez raportul pe justiție și declarațiile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News