Data publicării:

Ce înseamnă transparența justiției? Traian Băsescu: Eu, CSM și Ministrul Justiției stabilim mecanismul sau omul la alegerea procurorilor-șefi

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
băsescu dece
băsescu dece

După întrevederea de marți seară cu președinții celor două Camere și prim-ministrul, Traian Băsescu face declarații de presă, miercuri, la ora 18:30. Ulterior întâlnirii dintre cei patru din biroul lui Crin Antonescu, s-a dezvăluit că discuțiile s-au purtat pe tema unei eventuale comasări a alegerilor prezidențiale cu cele europarlamentare, dar și pe marginea raportului MCV, ce urmează să fie publicat la sfârșitul lui ianuarie.

DeCe News vă prezintă cele mai importante declarații ale șefului statului, Traian Băsescu

- Nu-mi propusesem să am vreo ieșire publică dar probabil eroare sau orice altă conjuctură au apărut discuții relatate de participanții la întâlnirea de ieri seară. Vreau să știți varianta reală a celor ce s-au întâmplat. Vreau să fie foarte clar, targetul nu era MCV-ul ci Schengen.

- Am ridicat problema votului pentru deputatul Stan și pentru ministrul Borbely si Dobre. Toate trei situații find legate de voința parlamentului. Constatând că sunt dezbateri și frământări în CSM, constatând că se invocă probleme de cvorum, în discuția cu cei trei parteneri am rugat ca în cursul zilei de luni să fie validați de parlament cei doi membri ai CSM care au fost supleanți și trebuie să devină membri plini: un judecător și un procuror. Mai aveam o problemă, în luna decembrie, când am întors o lege ce viza degrevarea instanțelor judecătorești și punerea în aplicare a legii 124/2010, care a fost inițial programat să intre în vigoare la 1 iulie 2012, după care am cerut un nou termen: 1 februarie 2013. Este extraordinar de neplăcut să fin în situația de a nu ne respecta angajamentul cu privire la intrarea în vigoare a codului de procedură civilă.

- Al treilea subiect a fost legat de MCV. Am abordat și problema găsirii unei soluții - și asta e o vulnerabilitate cu implicații  - găsirea unei soluții de desemnare a procurorilor la cele două mari Parchete.

-E păcat să revenim iar la raportul de MCv. Știu precis două țări care urmăresc cu mare atenție raportul care va veni.

Întrebări:

1.Devansarea alegerilor? E greu de dat un răspuns. Doar dacă aș face o scurtă analiză a propunerii nu am încă o opțiune. Eu am propus doi ani devansarea alegerilor prezidențiale. Scrisoarea aceea a fost ruptă demonstrativ și aruncată în gol. Nu exclud varianta asta. Trebuie să fie sustenabilă politic. Președinții nu au marea posibilitate de a abdica. Avem un precedent constituțional. CCR a refuzat comasarea localelor cu parlamentarele. Mă îndoiesc că vreo CC din Europa ar accepta comasare de prezidențiale cu europarlamentare. Singura variantă este cea pentru parlamentare și prezidențiale. Accept asta dacă vor accepta și referendumul din 2009. Să facem simultan alegeri parlamentare și prezidențiale. Asta necesită o revizuire a Constituției și o depunere simultană a mandatelor parlamentarilor și președintelui.

2. Discuții apărute dintr-o eroare? Trebuiau să fie făcute public? Ponta nu a încălcat protocolul, el nu a dus discuția în spațiul public. A reacționat după. Nu am același tip de protocol cu Zgonea și Antonescu. Discuțiile noastre nu se desfășoară cu persoane în jurul nostru.

3. Alegeri în mai? E ridicol. Ce faci cu președintele până în mai. Se plictișește în așteptare. Modelul american e unic dar are în mod real 30 de zile. Ce te faci cu un președinte care stă 9 luni? Când îl validează CCR, după validare sau după intrarea în funcție? E o copilărie. Mandatul meu se termină pe 22 decembrie. Pâmă atunci se plictisește bietul om. Ce putem face de comun acord este să stabilim demisia simultană a președintelui și a parlamentului după ce revizuim constituția și venim în exigențele referendumului din 2009. Revenim la un sistem politic ce mie mi s-a părut mai eficient. Președintele trebuie să fie portdrapelul celor care câștigă și alegerile.

4.Avem și varianta scurtătii mandatului meu cu condiția unei demisii a celor 588 de membrii și a președintelui și facem alegeri simultane pe o constituție revizuită.

5. Nu-i suficient să ai 70% trebuiue să mai citești și Constituția. NU se poate reduce mandatul președintelui sau parlamentarilor fără aprobarea lor.

6. Ce credeți despre intenția de eliminare a pragului de prezență de validare la referendum? E o soluție. Poate fi minim 30% din electoral, dara sta înseamnă să ai 30% curat. Să creezi condiții pentru cei 3 mil să voteze prin coresondeță. Este o soluție, cu condiția ca din punct de vedere electoral să materializăm ce e scris în Constituție.

7. Soluția pentru găsirea procurorilor-șefi? Transparență nu înseamnă să faci examinarea cu televiziune, ci ca prin mecanismul de evaluare să dai procurorilor sentimentul că va fi o decizie cinstită. Să dai potențialilpr candidați sentimentul că nu se va opta pentru oameni ușor de manipulat. Nu să ne forțăm mâna unul altuia. Ci să ne întâlnim cei trei factori implicați. MJ, CSM și Președinție ne întâlnim și stabilim mecanismul sau omul.

8. FMI? N-am discutat depsre FMI nimic și nu voi avea nicio întâlnire cu ei. Am transmis asta în mod periculos. Sper să reușească reducerea TVA-ului la alimente. Trebuie să se rezolve și problema Oltchimului. Nu am dubii că se va rezolva problema sănătății, a privatizării CFR Marfă. Nu vreau să fie Guvernul împiedicat de prezența mea la FMI.

9. Algeria? Au murit singurii doi români luați ostatici. Să-i felicit pe ceilalți trei, unul a sărit gardul, unul a stat ascuns sub paturi, au fost oameni tari. Nu au fost capturați dar au avut tăria să se ascundă sau să părăsească zona fără a fi ostatic și ei.

10. Cum a gestionat Guvernul criza? Am știut că doi sunt ostatici, știam că doi au fugit, de al treilea nu se știa dacă este ostatic sau nu. S-a dovedit că nu este. Nu era nimic de făcut. Nu trebuie comparat cu Iraș 2005. În Algeria Guvernul nu a putu decât să culeagă informații prin SIE. Originea actului terorist era din România.

11. MCV. Care ar fi criteriile procurorilor-șefi? Să-l văd că omul acela a avut dosare constistente și le-a rezolvat. Corupție, crimă organizată, spălare de bani. 

12. CFR Marfă a fost respins pentru că se propunea privatizare cu striagare. Să validezi cea mai riscantă modalitate de privatizare mi s-a părut indadmisibil.

13. Demisie simultană? Este cea rezonabilă. Ce se întâmplă în Parlament este în comtradicție cu cea au votat românii în 2009. Bunul simț politic. Dau 100% șanse unui asemenea proces să se realizeze. Este o temă pe care ar putea să o dezbată, pentru că tot vorbim de responzabilizare și reducerea cheltuielilor. Eu o consider ca nefiind o temă priotitară.

14. Nu cred că vom avea un nou acord cu FMI, așa cum stau lucrurile acum.

15. Președinte PDL? Când nu găsesc o soluție se gândesc tot la bătrânul Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel