Data publicării:

Live text - Băsescu revine la teza loviturii de stat după revocarea lui Danileț și Ghica din CSM

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Președintele Traian Băsescu a ieșit,  marți seara, de la orele 18,00, cu declarații de presă de la Cotroceni. Ieșirea președintelui are loc, după ce, sâmbătă, acesta a transmis o scrisoare premierului și președinților celor două Camere ale Parlamentului.  Declarațiile lui Băsescu vin și la câteva ore, după ce, în premieră în Justiția din România, doi judecători au fost revocați din  Consiliul Superior al Magistraturii.

Ce a declarat președintele Traian Băsescu:

- Din păcate, liderii majorităţii parlamentare au încercat să utilizeze scrisoarea pentru dezinformarea populaţiei şi pentru a încerca să ascundă un eventual eşec. Nu sunt la stadiul în care să fiu total pesimist, dar sunt convins că dacă ar fi ţinut cont de sugestia mea, am fi avut o şansă în plus.

- În scrisoare subliniez că nu-mi însuşesc punctul de vedere al corelării raportului MCV de Schengen. În acelaşi timp, trebuie să vă spun că sunt într-o situaţie realtiv dificilă faţă de ceilalţi membri ai Consiliului European pentru că le-am cerut să se înscrie într-o zi necesitatea ca în Consiliul JAI să fie discutat accesul României şi Bulgariei în Schengen. Asta s-a întâmplat în iunie 2012 şi s-a decis să se discute în septembrie 2012. Din păcate, aceeaşi lideri vocali de azi au organizat lovitura de stat din iulie-august şi în septembrie nimeni nu a acceptat să se discute intrarea în Schengen a României. În decembrie, am obţinut decizia ca accesul în Schengen să fie discutat la Consiliul JAI din martie anul acesta.

  - Menţionam că procurorii ar trebui să fie cunoscuţi din punct de vedere al competenţei profesionale şi intergrităţii. Nu ceream nici nume, nici oameni. Al doilea lucru solicitat era îndepărtarea din Guvern a oricărui ministru care se află într-un proces penal aflat pe rol. Am văzut ieri o reacţie necinstită, poate specifică modului de a face politică a primului-ministru ce a spus că decretul l-a semnat preşedintele. Însă nominalizarea a făcut-o dânsul, a primit un vot în Parlament, iar eu nu am posibilitatea să resping un ministru dacă nu este vorba de o remaniere.

- Nu o să placă multor ţări că miniştri cu dosare pe rol sunt în guvern, că selectarea procurorilor e o mare poveste în România şi că parlamentarii îşi consolidează imunitatea.

 - Credeţi că statele membre din UE nu-şi pun problema "Mă, frate, dar din ce e făcut ministrul Transporturilor de sacrifică interesele ţării pentru acel ministru? Câţi parlamentari sunt cu probleme de imunitate dacă sacrifică interesul ţării pentru consolidarea imunităţii?"

  - Este foarte greu să-i faci pe partenerii noştri din UE să înţeşeagă de ce în România nu poţi să desemnezi cu uşurinţă un procuror general, de ce nu poţi să te lipseşti de un ministru. Acest joc "Noi suntem patrioţi dar nu face ce trebuie să facem pentru ţară" arată cât de jos a ajuns responsabilitatea acestor lideri. Ceea ce fac nu are nimic cu interesel României. Nu vor reuşi să acopere la nesfârşit prin apariţii la televiziuni modul în care nu îşi servesc ţara.

- Nu ştiu de ce şi domnul Ponta şi domnul Antonescu fac ochii mari când le spui "Uitaţi-vă şi la MCV", dar voi reprezentanţii Guvernului acceptaţi toate legăturile făcute de Schengen cu justiţia. Minciuna trebuie să înceteze. Declaraţiile lor au fost urmărite de toate ambasadele. Nu ştiu cum îşi imaginează că aceste mesaje în care nu recunosc ce au acceptat, că nu se ia notă de acest limbaj dublu. Acest lucru ne plasează tot mai mult în zona unor ţări impredicitibile.

 - Pe 7 este JAI-ul. Dacă se îndeplineşte ceva până pe 3 se poate comunica tuturor cancelariilor, este posibil să se ţină cont de ele şi să nu se aştepte până la raportul din decembrie. Este clar că preferăm demagogia în defavoarea acţiunii în interesul naţional.

- În sfârlit, un apel la Guvern: Atenţie la Oltchim! Aţi promis multe acolo, încercaţi să găsiţi locuri de muncă pentru oamenii de acolo şi atenţie la Mechel că s-ar putea să ne trezim cu industria siderurgică tăiată la fier vechi.

  Citește și -  Scrisoarea lui Băsescu: Cinci cerințe pentru Ponta și Antonescu

 Președintele Traian Băsescu este așteptat, marți, de la orele 18,00, să iasă cu noi declarații de presă. Sâmbătă, preşedintele le-a transmis primului ministru Victor Ponta şi preşedinţilor celor două Camere o scrisoare în care cerea guvernului şi "majorităţii largi" de care dispune USL, ca până pe 3 martie să desemneze candidaţii pentru Parchetul General şi DNA. De asemenea, în scrisoarea deschisă, Băsescu cerea ca  să fie "îndepărtaţi imediat din guvern miniştrii care au dosare penale", să reia în Parlament discuţia despre statutul deputaţilor şi senatorilor care "să consacre condiţii egale pentru cei vizaţi de rapoartele ANI".

Toate cerințele menționate de Băsescu în scrisoare ar trebui comunicate guvernelor statelor UE până la începutul săptămânii viitoare, înaintea Consiliului JAI din 7-8 martie.

Președintele Traian Băsescu ar putea ataca și situația din CSM, unde, în premieră, doi judecători au fost revocați din funcție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel