Data actualizării:
Data publicării:

Lituania nu închide granița cu Belarus, însă monitorizează prezența lui Wagner

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nikitabuida
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nikitabuida

Lituania monitorizează prezența mercenarului Wagner la granița cu Belarus, dar nu a luat o decizie privind închiderea frontierei, a declarat vineri ministrul adjunct de Interne al țării.

„Conform evaluării noastre, situația actuală nu necesită închiderea frontierei cu Belarus”, a declarat Arnoldas Abramavicius pentru Anadolu.

El a adăugat că Lituania își coordonează viitoarele mișcări cu Polonia și Letonia.

„În caz de escaladare, ne putem gândi să luăm măsuri comune pentru a ne proteja granițele de stat, care sunt și granițele exterioare ale Uniunii Europene”, a spus el.

Abramavicius a spus că țara sa a luat deja măsuri pentru a consolida protecția la granița cu Belarus și regiunea Kaliningrad a Rusiei, prin sisteme de supraveghere și tehnologii anti-drone.

Polonia avertizează împotriva lui Wagner

Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau a declarat la mijlocul lunii iulie că grupul paramilitar rus ar putea fi folosit pentru a crește presiunea migratoare la granița Belarus-Polonia.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a reiterat acest lucru, spunând: „Mercenarii Wagner probabil se vor deghiza în polițiști de frontieră din Belarus. Vor destabiliza Polonia, ajutând migranții ilegali să intre pe teritoriul polonez."

Președintele Belarusului Alexander Lukașenko a negat acuzațiile potrivit cărora mercenari Wagner ar fi fost dislocați într-o zonă din apropierea Suwalki, care se învecinează și cu exclava rusă Kaliningrad.

„Acei bărbați se află în jurul orașului Asipovichy din centrul Belarusului și nu se mută nicăieri”, a spus el.

Revolta lui Wagner în Rusia

Șeful grupului Wagner, Evgeny Prigozhin, a acuzat în iunie Ministerul rus al Apărării că i-a atacat pe luptătorii grupului. El a declarat „Marșul Justiției” și a pornit spre Moscova.

Serviciul Federal de Securitate Rus a desemnat acțiunea grupului „o rebeliune armată” și a deschis un dosar penal împotriva lui Prigojin, în timp ce președintele Vladimir Putin a numit revolta mercenarului un act de „trădare”.

După încercarea de rebeliune, Prigojin s-a întors „pentru a evita vărsarea de sânge”, iar Wagner a fost mutat în Belarus, în urma unui acord cu Putin care a fost negociat prin Lukașenko, care a promis că îl va menține pe Wagner în centrul Belarusului, potrivit aa.com.tr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel