Lituania, Letonia şi Estonia expulzează zece diplomaţi ruşi prin acţiuni coordonate
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 18 Martie 2022, 20:09
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Lituania, Letonia şi Estonia au anunţat decizii de expulzare a zece diplomaţi ruşi.

Lituania, Letonia şi Estonia au anunţat, vineri seară, decizii de expulzare a zece diplomaţi ruşi, din cauza unor activităţi incompatibile cu atribuţiile oficiale, în contextul tensiunilor dintre NATO şi Rusia, din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

Ministerul lituanian de Externe a anunţat că expulzează patru diplomaţi ruşi. „Serviciile speciale ruse sunt implicate activ în planificarea şi derularea invaziei militare în Ucraina, ameninţând nu doar securitatea Ucrainei, ci şi pe cea a Lituaniei", a comunicat Ministerul de Externe de la Vilnius, citat de CNN.

Edgars Rinkēvics, ministrul leton de Externe, a anunţat expulzarea a trei diplomaţi ruşi, „într-o acţiune coordonată cu Lituania şi Estonia". „Actualele activităţi ale unor persoane care au statut diplomatic sunt incompatibile cu acest statut şi generează efecte negative asupra Republicii Letonia", a argumentat Ministerul leton de Externe.

La rândul său, Ministerul de Externe din Estonia a anunţat expulzarea a trei diplomaţi ruşi implicaţi în „acţiuni de subminare a securităţii ţării”, notează Mediafax.

Citește și / Mariupol e șters de pe fața pământului, spune un refugiat

Primii refugiați din orașul Mariupol, aflat sub asediu, au ajuns la Lviv, în vestul Ucrainei. Cei evacuați descriu scene de teroare.

„Orașul este șters de pe fața pământului", a spus Iulia Iashenko, în vârstă de 28 de ani, conform BBC.

Iulia și părinții ei fac parte dintr-un grup de câteva sute de persoane care au ajuns în Lviv vineri.

„Casa noastră a fost incendiată de artilerie. Trag în oraș, folosesc toate armele. Este fum negru peste tot. Sunt cadavre peste tot și nu este nimeni care să le strângă", a spus tânăra, conform sursei citate.

A mai spus că, după ce casa lor a fost incendiată, ea și părinții ei s-au adăpostit în teatrul din oraș timp de nouă zile, plecând cu o zi înainte ca acesta să fie bombardat.

„Doar soarta a făcut ca noi să fim în viață. Am fi putut fi uciși oricând. Oamenii ne-au scos din oraș cu mașina lor pe coridorul umanitar. Nu ar trebui să fie așa. Spuneți lumii ce se întâmplă!”, a transmis ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?