Lituania, Letonia şi Estonia au ajuns la un acord să interzică accesul cetățenilor ruși
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Cele trei state baltice au ajuns la un acord privind interzicerea cetățenilor ruși pe teritoriul lor.

Statele baltice Lituania, Letonia şi Estonia, membre ale Uniunii Europene, au ajuns la un acord să interzică intrarea pe teritoriilor lor a cetăţenilor ruşi care călătoresc din Rusia şi Belarus, au anunţat miercuri miniştrii lor de externe, transmite Reuters.

Interdicţia de intrare este aşteptată să intre în vigoare la mijlocul lunii septembrie. Vor exista însă şi excepţii, din motive umanitare şi familiale, pentru şoferi de TIR şi diplomaţi, a indicat ministrul de externe leton Edgars Rinkevics.

'În ultimele săptămâni şi luni, trecerile de frontieră de către cetăţeni ruşi posesori de vize Schengen au crescut dramatic. Aceasta devine o problemă de securitate publică şi este, totodată, o problemă de natură morală şi politică', a declarat Rinkevics într-o conferinţă de presă în Lituania.

Cursele aeriene directe între Rusia şi statele UE au fost anulate după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, lăsându-le cetăţenilor ruşi puţine opţiuni de a călători în spaţiul Uniunii, scrie Agerpres. 

Ucraina: În cazul unei avarii la Centrala Nucleară Zaporojie, radiațiile vor acoperi și alte cinci state, inclusiv România

În cazul unei avarii la Centrala Nucleară Zaporojie ocupată de invadatorii ruși, contaminarea radioactivă va afecta mai întâi partea de sud a Ucrainei, inclusiv Crimeea, apoi se va muta pe teritoriul Turciei, Greciei, Bulgariei, Republicii Moldova și României, informează agenția meteo oficială din Ucraina (Ukr Hydromet Center). Studiul a fost publicat de Ukrainska Pravda și citat de publicația bulgară 24Chasa.

Reamintim că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a afirmat la finalul controlului la Zaporojie că rămâne „grav îngrijorată” de situația de la centrala nucleară Zaporojie (NPP) din Ucraina și spune că există o „nevoie urgentă” de măsuri pentru a preveni un accident nuclear, și anume stabilirea unei zone de siguranță și protecție nucleară în jurul sitului ocupat de Rusia.

„Rezultatul modelării emisiei condiționate a centralei nucleare începând cu ora 17:33 (Kiev) pe 04.09.2022 și cu o durată de 15 ore arată că masele de aer din 4 septembrie pot transporta emisiile centralei nucleare spre sud peste teritoriul regiunilor Zaporojia și Herson și întregul teritoriu al Crimeii ocupate temporar”, se arată în publicație (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel