Literatura română, în varianta site-urilor de știri
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Lumea site-urilor de știri e un mediu alert plin de ”Vezi aici” și ”Vezi acolo.” Știrile sunt scrise pentru pentru a atrage vizualizări, deci, conținuturile și titlurile acestora trebuie să fie percutante și să funcționeze ca o acroșă. Blogul ”Între4ochi” ne îndeamnă la un exercițiu de imaginație. Cum ar fi arătat literatura română dacă ar fi fost scrisă pentru un site de știri? Cum s-ar prezenta ea într-un mediu atât de agitat cum e presa on-line?

De exemplu, ”Baltagul” lui Mihail Sadoveanu ar putea deveni povestea halucinantă a unei femei care caută ”răzbunare” după ce soțul i-a fost ucis cu ”bestialitate:” “Halucinant. Ce îi face o văduvă din Moldova unui nenorocit care i-a omorât soțul,” ar putea să sune un eventual titlu, scrie Între4ochi. Rețeta are toate ingredientele unui succes: un cuvânt puternic (halucinant), o crimă și răzbunare. George Călinescu probabil că ar da breaking-news cu ”Enigma Otiliei.” E bine cunoscut că un mister intrigă pe oricine. “Ce enigmă ascunde o tânără fermecătoare pe nume Otilia. Vezi video ecranizare,” un titlu intrigant pentru un subiect asemenea.

Din ce în ce mai populare sunt topurile realizate de diferite reviste: cea mai sexy femeie din 2012, cel mai bogat actor, cele mai vizitate locuri, cel mai creț pudel etc etc. În acest context, probabil că și romanul emblemă a lui Marin Preda, ”Cel mai iubit dintre pământeni,” ar putea oferi, pentru unii, răspuns la o problemă mai degrabă cu oareșce conotații mondene. “Citește aici cine este cel mai iubit dintre pământeni, conform revistei People! Top 50 cei mai iubiți pământeni,” ar fi cu siguranță un clasament interesant.

Deliciul presei tabloide e făcut constant de ”combinările” și despărțirile dintre vedete. Dacă una dintre părți este de pe alte meleaguri, ai un news-alert monden cât ai spune Dorobanți. “Exotic. Cu cine s-a cuplat un intelectual român ajuns în India,” un titlu echivalent pentru ”Maitreyi,” a lui Mircea Eliade. Plus că, acestui material i-ar putea urma un editorial-răspuns.

Alte titluri ar putea fi:

“N-o să-ți vină să crezi ce face un tânăr din Teleorman când merge cu oile la păscut. Te ia cu friguri!”
“Militar de etnie română, spânzurat de armata austro-ungară. Află aici de ce!”
“Fabulos! Citește aici cum descrie Sadoveanu natura!”
“Află aici cum se numea cârciuma atacată de Lică Sămădăul, din clanul Sămădăilor”
“Schiță dumnezeiască. Ce îi toarnă în galoși un copil răsfățat unui bărbat aflat în vizită”
”Șoc! O oaie incită trei ciobani la ură rasială și xenofobie!”
”O mamă neglijentă a pus în pericol viața celor trei iezi. Află aici ce le-a spus înainte să plece!”
”Rușinos! Află cum și-a petrecut un profesor ultima noapte înainte de război!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel