Data publicării:

Lista vitaminelor necesare pentru a opri căderea părului

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

Deficiențele nutriționale pot afecta atât calitatea, cât și capacitatea de creștere a părului.

Foliculii de păr sunt structuri particulare ale pielii. Capacitatea lor de a produce păr poate fi influențată de mulți factori. Deficiențele nutriționale pot afecta atât calitatea, cât și capacitatea de creștere a părului.

De exemplu, efluviul telogen acut, care este căderea bruscă a unor cantități mari de păr începând de la o anumită perioadă, poate fi rezultatul scăderii bruște în greutate sau al scăderii aportului de proteine, în timp ce alopecia difuză sau căderea pe scară largă a părului poate apărea din cauza lipsa vitaminei B3.

De asemenea, pentru efluviul telogen cronic, căderea abundentă a părului fără variații sezoniere și fără tendința de remisie spontană, sau pentru alopecia androgenă, căderea neregulată a părului, se presupune o deficiență nutrițională și vitaminică, chiar dacă studiile sunt încă în curs și în consecință nu există încă o claritate bine definită, potrivit Il Giornale.

Căderea părului și deficiența de vitamine

Vitamina D

Are un rol important în ciclul proliferativ al foliculilor de păr. Unele studii au arătat că în timpul diferitelor faze de creștere a părului, are loc o creștere a nivelurilor de concentrație a receptorilor de vitamina D, prezenți în teaca exterioară a bulbului de păr. Deficiența se datorează în principal expunerii slabe la lumina soarelui, culorii închise a pielii, obezității, în urma operației de bypass gastric și problemelor de malabsorbție a grăsimilor.

Vitamina A

Conține o serie de compuși precum retinolul, retina, acidul retinoic și carotenoizii. S-a demonstrat că această vitamină alimentară activează celulele stem ale foliculului de păr, deși nu este încă clar ce niveluri sunt necesare pentru activarea acestui mecanism complex. 

Acid folic

Lipsa acestei substanțe poate duce la anemie megaloblastică și căderea părului, deși în prezent nu există studii care să arate că suplimentarea cu acid folic duce la creșterea părului.

Aminoacizi și proteine

Deficiența de proteine ​​poate duce la o schimbare a părului, cum ar fi rărirea și căderea. A fost examinat rolul L-lizinei, un aminoacid esențial implicat în absorbția fierului și a zincului. S-a demonstrat că adăugarea de L-lizină asociată cu fier crește nivelul de feritină la femeile cu efluviu telogen acut, spre deosebire de suplimentarea cu fier în monoterapie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel