Lista țărilor norocoase care ar putea supraviețui în caz de iarnă nucleară
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Lista țărilor norocoase care ar putea supraviețui în caz de iarnă nucleară / Foto: Pixabay, de Pete Linforth
Lista țărilor norocoase care ar putea supraviețui în caz de iarnă nucleară / Foto: Pixabay, de Pete Linforth
Află în articol ce țări ar putea supraviețui în caz de iarnă nucleară.

Cercetătorii spun că Australia, urmată de vecina Noua Zeelandă, sunt țările care ar putea supraviețui unei ierni nucleare și să ajute la repornirea unei civilizații umane prăbușite, scrie The Guardian.

Studiul publicat în revista Risk Analysis descrie Australia, Noua Zeelandă, Islanda, Insulele Solomon și Vanuatu drept țările insulare cele mai capabile să producă suficientă hrană pentru populațiile lor după o "catastrofă bruscă care reduce lumina solară", cum ar fi un război nuclear, un super vulcan sau lovitura de asteroizi.

"Probabil că ar exista buzunare de supraviețuitori pe planetă chiar și în cel mai sever scenariu", scriu cercetătorii, afirmând că cei din cele mai rezistente națiuni au cele mai mari șanse de a evita un colaps preindustrial.

De ce Australia are cele mai multe șanse de supraviețuire

Autorii au comparat 38 de țări insulare cu privire la 13 factori despre care au spus că ar putea prezice succesul de supraviețuire post-apocaliptică, inclusiv producția de alimente, autosuficiența energetică, producția și efectul dezastrului asupra climei. Australia și Noua Zeelandă – ambele producători agricoli robuști și ascunși de locurile probabile de precipitații nucleare din emisfera nordică, s-au plasat în fruntea listei, Australia având cele mai bune performanțe în general.

"Aprovizionarea cu alimente din Australia este gigantică, cu potențialul de a hrăni multe zeci de milioane de oameni în plus", conchide studiul.

Infrastructura relativ bună a Australiei, surplusul vast de energie, bugetul ridicat pentru securitatea sănătății și apărare au contribuit la împingerea acesteia în fruntea listei. Australia a avut, totuși, un factor major care lucrează împotriva ei: legăturile sale militare relativ strânse cu Marea Britanie și SUA au făcut-o mai probabil să devină o țintă într-un război nuclear.

Atuurile de care se bucură Noua Zeelendă



În acest domeniu, Noua Zeelandă a prezentat unele avantaje, au spus autorii, cu statutul său de lungă durată fără nucleare. Reziliența sa în cazul unei scăderi bruște a temperaturii globale determinată de o perioadă de întuneric ar ajuta, de asemenea.

"Avem această economie super-eficientă de export de alimente care ar putea hrăni neozeelandezii de mai multe ori doar din exporturi", a spus unul dintre autorii studiului, profesorul Nick Wilson de la Universitatea Otago, Wellington. Chiar și în cel mai rău scenariu – o reducere de 61% a recoltelor în timpul unei ierni nucleare prelungite, neozeelandezii ar avea încă suficient de mâncat, a adăugat el.

În ciuda abundenței de alimente din Noua Zeelandă și a clasării sale înalte în valorile coeziunii sociale, o oprire a comerțului global ar putea precipita treptat colapsul social, a adăugat Wilson.

Soarta SUA, Rusiei și Chinei



"Sunt îngrijorat de o falsă securitate pentru Noua Zeelandă", a spus Wilson. Țara nu mai avea nicio instalație de rafinare a combustibilului și este foarte dependentă de importurile de motorină, pesticide și mașini, necesare pentru a susține sectorul său agricol dominant.

Alte țări insulare ar fi capabile să producă suficientă hrană într-o astfel de criză, au scris Wilson și co-autorul dr. Matt Boyd, dar prăbușirea probabilă a industriei și a coeziunii sociale le-a pus la îndoială rezistența. În China, Rusia și Statele Unite producția de alimente ar putea să scadă cu până la 97% în cazul unei ierni nucleare și ar fi forțate să se bazeze pe noile tehnologii de producție a alimentelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel