Data actualizării:
Data publicării:

Lira turcească s-a PRĂBUȘIT! Implicații la nivel regional, efect de domino pentru țările din jur? Ce se întâmplă dacă Turcia se destabilizează

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Lira turcească s-a prăbușit, ce urmează/foto ilustrativ Pixabay
Lira turcească s-a prăbușit, ce urmează/foto ilustrativ Pixabay

H.D. Hartmann, analist politic, a vorbit, în exclusivitate pentru DC NEWS, despre o posibilă destabilizare a Turciei.

Analistul politic H.D. Hartmann a declarat că Turcia nu va accepta noile valori europene care prevăd orientarea spre energie regenerabilă. 

"Turcia este clar că vrea gazul din Marea Mediterană, deci nu va accesa sub nicio formă la valorile europene, să închidem tot, să nu mai folosim, gaz, lemne de foc, electricitate pe cărbune, nimic. De altfel, stăm la mila soarelui și vântului, dacă e cumva să mai închidem câteva mine ca să mai plătim miliarde și miliarde de euro păgubiților.", a declarat H.D. Hartmann la DC NEWS.

Youtube video image

Chirieac, despre prăbușirea lirei turcești

"Aici, cu privire la Turcia, aș mai adăuga prăbușirea lirei turcești. Sunt companii în Turcia care refuză să își mai vândă produsele, fiindcă prăbușirea este atât de accentuată, încât le este foarte teamă să nu vândă în pierdere, ceea ce însemnă că, dacă un colos precum Turcia, care este o putere regională autentică, se prăbușește economic, lucrul acesta ar putea să atragă în gaură bună parte a țărilor din jur. Totuși, Turcia are aproape 800 de miliarde de euro produs intern brut, are o populație numeroasă.", a intervenit analistul politic Bogdan Chirieac. 

Astăzi, lira turcească a ajuns la un catastrofal curs de 0,3624 lei, arată comunicarea BNR. Într-o știre din 2019, publicată pe DCNews.ro, legată de cursul de schimb comunicat de BNR, lira turcească era la valoarea de 0,7472 lei.

H.D. Hartmann: Vom avea un general Ciucă la Ankara

"Da, dar noi știm că Turcia este și o putere militară care are nevoie de resurse. Deci intrăm într-un ciclu. Dacă Turcia efectiv se destabilizează, intrăm într-un ciclu în care vom avea un general Ciucă la Ankara și lovituri militare succesive, cum au fost cele din anii 80 și 90. Nu este ușor de înțeles pentru cel care ne ascultă, dar se poate explica foarte simplu printr-o singură frază: Atâta timp cât nu ai burghezia națională, nu ai stabilitate. (...) Neo-otomanismul lui Erdogan a dus la creșterea burgheziei, de aia s-au și bucurat și se bucură de această favorabilitate, de această popularitate enormă în Turcia. Ei, uite însă că, atunci când vine vorba să îți numești ginerele ministru de Finanțe, uite că lira turcească zice nu. Deci în momentul în care din cel mai popular fiu al poporului, constructor de nou imperialism, de nou otomanism, devii clanul acela conducător, care este destinul absolut cunoscut al tuturor regimurilor autoritare, familia se bagă până la urmă în putere, intră în mecanismul de putere, atunci uite că lira spune nu, mai ales că Turcia, o putere regională, este și o putere globală. Deci capitalul turcesc să știți că este foarte penetrant și extrem de bine reprezentat în marile afaceri ale lumii.", a mai spus H.D. Hartmann.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel