Lira turcească s-a prăbușit. Erdogan l-a demis pe guvernatorul Băncii Centrale
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Lira turcească s-a prăbușit. Erdogan l-a demis pe guvernatorul Băncii Centrale  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Lira turcească s-a prăbușit. Erdogan l-a demis pe guvernatorul Băncii Centrale / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Guvernatorul demis Agbal a ridicat ratele dobânzii pentru a controla inflația. Analiștii se tem că noul guvernator ar putea inversa majorările, în ciuda comentariilor adresate directorilor executivi ai băncilor.

Lira Turciei a scăzut cu 15% până la minimul său istoric după deschiderea piețelor după decizia președintelui Tayyip Erdogan de a-l demite pe guvernatorul Băncii Centrale și a instala un al șef care ar putea inversa majorările. Erdogan l-a concediat pe Agbal la două zile după o creștere accentuată a ratei, menită să reducă inflația de aproape 16%. În mai puțin de cinci luni de mandat, Agbal a crescut ratele cu 875 puncte de bază la 19% și și-a recăpătat o oarecare credibilitate politică pe măsură ce lira s-a ridicat. 

Numirea lui Sahap Kavcioglu, fost bancher și parlamentar al partidului de guvernământ, a marcat a treia schimbare de la mijlocul anului 2019, atunci când Erdogan a concediat brusc un șef al Băncii Centrale.

Kavcioglu a încercat să atenueze îngrijorările cu privire la o vânzare bruscă a activelor turcești într-o conferință de presă de duminică, în care le-a spus directorilor executivi ai băncii că nu planifică nicio modificare imediată a politicii, a declarat o sursă agenției de presă Reuters.

Moneda a ajuns până la 8,4850 dolari, de la 7,185 vineri, aproape de valorile din noiembrie 2020, atunci când a atins un record de 8,58 dolari, precizează AlJazeera

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel