Data publicării:

Lipsa de seleniu. Simptome care semnalează afecțiuni grave

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Lipsa de seleniu poate fi recunoscută după mai multe simptome. Rolul seleniului în organism, mai ales când vine vorba de bărbați, nu poate fi supraestimat. Pe lângă participarea la sinteza unui număr de enzime sau proteine, această componentă minerală are un impact semnificativ asupra echilibrului hormonal.  

De asemenea, susceptibilitatea la boli infecțioase și alte afecțiuni. Acesta contribuie la curățarea în timp util a toxinelor acumulate. De aceea, mai mulți indicatori vizibili vor semnala simultan apariția unei deficiențe de seleniu. Însă, este important să fii conștient de faptul că în niciun caz nu se poate compensa o lipsă semnificativă de seleniu prin utilizarea unor suplimente bioactive fără a consulta un specialist. Chestia este că un exces de un astfel de mineral nu poate fi mai puțin periculos decât lipsa acestuia. În cazul unor probleme iminente, merită să acorzi atenție simptomelor ale deficienței de seleniu.

Lipsa de seleniu simptome: Când trebuie să consulți un medic

Seleniul este necesar organismului pentru a transforma hormonul tiroxina într-o formă mai absorbabilă. Cu o deficiență a acestui mineral, se poate observa oboseală rapidă, scăderea activității creierului, căderea părului și creșterea în greutate.

Lipsa seleniului provoacă o slăbire a mușchiului inimii și apariția unor probleme în sistemul cardiovascular. Pe acest fond, se pot manifesta afecțiuni precum boala Keshan. O senzație de oboseală cronică și o scădere a eficienței indică adesea în mod direct o lipsă de seleniu, care provoacă atrofie musculară și o scădere generală a tonusului.

În urma cercetărilor, s-a dovedit că o concentrație scăzută de seleniu în corpul unei femei poate duce la neregulile menstruale și la scăderea capacității de a concepe. Iar la bărbați, lipsa acestui oligoelement agravează intensitatea producției și scade calitatea spermatozoizilor.

Seleniul este un oligoelement implicat în absorbția anumitor vitamine. Ca urmare a lipsei sale, pot apărea anumite dificultăți care provoacă dezvoltarea unor afecțiuni care nu afectează sistemul digestiv, dar sunt direct legate de activitatea acestuia.

Insuficiența de seleniu în organism provoacă îmbătrânirea

 

Aprovizionarea organismului cu seleniu este extrem de importantă la bătrânețe. În primul rând, pentru că acest antioxidant asigură funcția creierului și previne dezvoltarea bolii Alzheimer. De asemenea, reduce semnele de îmbătrânire.

Cauza deficitului de seleniu este nivelul scăzut al acestui oligoelement în sol. Sugarii prematuri și adulții care primesc nutriție totală intravenoasă fără adăugarea de suplimente de seleniu sunt expuși riscului de afectare a inimii și a mușchilor cauzate de o deficiență a acestui mineral.

În plus, deficitul de seleniu se poate dezvolta odată cu bolile hepatice, disbacterioză intestinală, intoxicație, apariția metalelor grele în sânge, substanțe organice și arsen.

Conținutul de seleniu poate fi determinat în sânge, urină, păr și unghii. Cantitatea sa redusă în comparație cu norma indică o deficiență de seleniu. Unele studii epidemiologice au legat nivelurile scăzute de seleniu cu dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, un studiu recent a arătat că suplimentarea cu seleniu nu a prevenit adenoamele colorectale ulterioare la pacienți. Și, în general, nu există dovezi că suplimentarea cu seleniu previne cancerul.

Din moment ce observi când suferi de lipsă de seleniu și prezinți anumite simptome poți administra anumite suplimente. Suplimentele cu seleniu pot fi folosite pentru a ajuta la reducerea riscurilor asociate cu deficitul acestuia din organism. De obicei, seleniul face parte din complexele vitamine-minerale, dintre care majoritatea conțin seleniu sub formă de selenometionină, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel