Liniștea dinaintea furtunii. Analiștii militari cred că Ucraina și Rusia se pregătesc pentru escaladarea conflictului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere
În vreme ce războiul din Ucraina trece prin cea de-a zecea lună, ambele părți implicate în conflict sunt blocate într-un impas care ar putea pregăti scena pentru o nouă rundă de escaladare.

Mulți analiști consideră că blocajul actual este benefic pentru Ucraina, permițându-i să primească mai multe arme de ultimă generație din Occident și să se pregătească pentru noi contraofensive. 

În Rusia, există un sentiment din ce în ce mai mare de disperare și dezamăgire față de lipsa unei strategii clare a lui Vladimir Putin. Analiștii militari notează că luptele se vor intensifica din nou, în scurt timp, deoarece solul va îngheța din cauza temperaturilor scăzute. Cei mai mulți indică zonele ocupate de ruși din sud ca fiind locul cel mai probabil pentru următorul atac ucrainean.

Părerile analiștilor militari

”Terenul trebuie să înghețe în mod corespunzător înainte de a putea muta vehiculele cu mai multă libertate”, a declarat Justin Crump, fost comandant britanic de tanc, care conduce compania de consultanță de securitate Sibylline, pentru Associated Press.

El a menționat că, deși este mai greu să duci operațiunile militare pe vreme mai rece, aceasta va redeschide oportunități pentru mai multe manevre și, ”pe măsură ce iarna trece, ambele părți vor avea o capacitate ofensivă în creștere”.

Crump a susținut că armata ucraineană ar putea încerca să recupereze părți din regiunea de sud Zaporojie și să împingă spre portul strategic Mariupol de pe Marea Azov. Asta ar permite Ucrainei să taie coridorul terestru al Rusiei către Crimeea, pe care a anexat-o în 2014. Mariupol a căzut în mâinile rușilor în mai, după un asediu de aproape trei luni.

Analistul militar independent, ucraineanul Oleh Zhdanov, a susținut, de asemenea, că regiunea Zaporojie pare o țintă probabilă a următoarei ofensive ucrainene.

”Artileria ucraineană și sistemele de rachete și-au concentrat loviturile acolo”, a spus el, adăugând că armata a vizat liniile de aprovizionare ale Rusiei în zonă așa cum a făcut-o în timpul unei contraofensive în regiunea vecină Herson, care a dus la retragerea Rusiei din capitala același nume.

Rusia - Ucraina

Rusia, care a suferit eșecuri militare umilitoare în ultimele luni, a chemat 300.000 de rezerviști pentru a compensa pierderile grele pe câmpul de luptă. Putin a spus săptămâna trecută că jumătate dintre ei sunt încă antrenați la poligonele de tragere departe de linia frontului.

”Rusia încearcă să construiască o forță mai bună decât să arunce oamenii în prima linie”, a spus Crump. ”Ei cred că pot reveni în număr mai mare anul viitor și pot face ceva mult mai impresionant atunci.”

La rândul său, Ucraina a încercat să-și mențină adversarul dezechilibrat cu atacuri surpriză, unele dintre ele în adâncul Rusiei.

Săptămâna trecută, Moscova a recunoscut că Ucraina a lovit bazele aeriene strategice, situate la mai mult de 500 de kilometri est de graniță, cu drone modificate, de fabricație sovietică.

Ucraina nu și-a revendicat în mod deschis creditul pentru atacuri, dar cel mai înalt oficial de securitate al țării a spus că Kievul consideră că întreg teritoriul Rusiei este un teren propice pentru astfel de atacuri.

SUA - Rusia

Oficialii americani au declarat, săptămâna aceasta, că Washingtonul este gata să furnizeze Ucrainei o baterie de sisteme de rachete de apărare antiaeriană Patriot, o armă puternică capabilă să doboare rachete rusești.

Kremlinul susține că, oferind Ucrainei astfel de arme, antrenându-și trupele și împărtășind informații militare, NATO a devenit efectiv o parte a conflictului. Acesta a avertizat Washingtonul că sistemele Patriot și orice personal american desfășurat pentru a antrena trupele ucrainene cu privire la utilizarea lor vor fi o țintă legitimă pentru Rusia.

În remarcile de săptămâna trecută care reflectau îngrijorările tot mai mari cu privire la escaladare, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că luptele ar putea scăpa de sub control și se pot transforma într-un ”război major” între alianță și Rusia.

Razboi nuclear?

Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei prezidat de Putin, a avertizat luna trecută că ofensiva ucraineană continuă ar putea declanșa un răspuns nuclear în conformitate cu doctrina de descurajare a țării care prevede utilizarea acestor arme atunci când un atac convențional amenință existența statului rus.

Susținând ambițiile Ucrainei de a revendica mai mult teritoriu, Medvedev a spus: ”Puterile occidentale împing lumea către un război global”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel