Liniştea de după vacanţe
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Uraganul Irenne a lovit coasta de est a Statelor Unite, inclusiv New York City, şi a lăsat în urmă 10 morţi. Numărul victimelor ar fi fost mult mai mare dacă autorităţile americane nu ar fi luat în serios avertismentele meteo cu privire la sosirea potopului.

bogdan chirieacÎn plan financiar, se apropie un alt taifun. Primul val s-a făcut simţit la începutul lunii august. Într-o singură săptămână, de pe bursele internaţionale s-a evaporat suma enormă de 5000 miliarde dolari. Allan Greenspan – fostul preşedinte al Federal Reserve – un om cu o mare influenţă asupra pieţelor, a declarat: “Ce e mai rău încă nu a început. Acum este liniştea dinaintea furtunii”. Ce este şi mai grav este că actualul şef al Federal Reserve, Ben Bernanke, care era aşteptat să dezmintă spusele lui Greenspan, a evitat cu grijă să comenteze subiectul. În acelasi timp, America se pregăteşte de tsunami.

Dacă situaţia la Washington este mai încordată acum decât a fost după atacurile dupa 11 septembrie, nici Europa nu se simte mai bine. Noul şef al FMI, frantuzoaica Christine Lagarde a solicitat capitalizarea de urgenţă a mai multor bănci europene importante. În septembrie se aşteaptă aproape oficial falimentul de stat al Greciei. Merkel şi Sarkozi fac planuri comune.

România se află parcă pe o altă planetă. Nimic din ce se întâmplă în jurul nostru nu pare să atingă guvernul de la Bucureşti. Îmbătat de succesul de la Neamţ, PDL-ul are o singură ţintă majoră: perpetuarea rămânerii la putere anul viitor. Pentru acest lucru s-au săvârşit grave atentate la democraţie: alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, indiferent de procentul participării la vot. Astăzi PDL-ul a hotârat comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, împotriva recomandărilor Consiliului Europei.

În acelaşi timp, absorbţia fondurilor europene este blocată, iar guvernul pierde alţi 1,2 miliarde euro prin suspendarea de la tranzacţionare a certificatelor verzi.

Alegerile de anul viitor şi nu situaţia economică epuizează toate energiile portocalii.

PDL pare să ignore că tocmai criza economică l-au adus atât de jos în sondaje. O opoziţie hotărâtă ar putea prelua iniţiativa, electoratul fiind în mod cert mai interesat de venituri decât de data alegerilor. Peste vară agenda politică a ţării a fost scrisă practic de liderii PDL. Poate că după vacanţe şi perioada post vacanţe Opoziţia îşi va impune şi ea măcar unele teme. Nu de alta, dar vacanţa de Crăciun bate practic la uşă şi apoi vine cea de Paşte…

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel