Urmărește emisiunea live
Liniile roșii ale Israelului față de Iran, după revenirea lui Netanyahu. Hartmann: Riscă să fie martelat bucată cu bucată! Ne aflăm în perioada de precădere a șahului
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Analistul de politică externă H. D. Hartmann a explicat care va fi relația Iranului cu Israelul, după ce puterea de la Ierusalim a fost recâștigată de Banjamin Netanyahu.

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a fost întrebat de jurnalistul Tudor Curtifan, în carul emisiunii Geostrategica de la DC News, care va fi poziția Iranului vis-a-vis de Israel, după ce Benjamin Netanyahu a recâștigat puterea la Ierusalim:

„Iranul, în primul rând, va avea un dialog de tip nuclear“, a spus H. D. Hartmann.

„Credeți că va trece Iranul o anumită linie roșie?“, a insistat jurnalistul Tudor Curtifan.

„Nu! Iranul, dacă îndrăznește să treacă de linia roșie în Siria, nu să se apropie de granița israeliană, care să pună în pericol liniile roșii strategice ale Ierusalimului, va fi bucată cu bucată, provincie cu provincie martelat. Israelul, cu securitatea sa statală și civilizațională, nu se joacă. Vorbim de lupta între două civilizații.

Eu nu știu ce înțelegeri au iranienii cu rușii, dar oricum Iranul este izolat pe toate părțile. Ei au bomba atomică dar nu au ser fiziologic în spitale și o tânără este ucisă de niște fundamentaliști. De două luni, au sute de mii de oameni pe străzi. Să nu ne gândim că asta dovedește o putere a statului fundamentalist din Iran. Părerea mea este că ne aflăm în perioada de precădere a șahului. Statul religios iranian și-a cam utilizat resursele de supraviețuire, chiar dacă are bomba atomică“, a spus, la Geostrategica, H. D. Hartmann.

Iranul, situație mai dificilă decât Coreea de Nord

Tudor Curtifan a insistat cu o întrebare privitoare la căutarea de către Iran a unui conflict extern tocmai pentru a diminua problemele pe care le întâmpină n interior, prin protestele în masă care au loc de două luni:

„O putere internă care nu mai are resurse de supraviețuire va încerca să supraviețuiască prin orice metodă. Bomba atomică nu e făcută pentru poporul iranian, ci pentru a sprijini politica fundamentalistă din Iran. Ei au preluat exact politica pe care a avut-o clanul Kim în Coreea de Nord, dar Iranul nu va reuși să ajungă la o dinastie pentru că nu are China în spate. China are destulă putere să nu-i permită lui Kim junior nebuniile pe care le visează. Iranul nu are așa ceva și nu mai are nici resurse de supraviețuire. Vor încerca să creeze un conflict militar extern, care în intern să creeze o mobilizare pentru apărarea Iranului“, a mai spus H. D. Hartmann la DC News.

Alegeri Israel. Hartmann: Bibi Netanyahu își va pune Europa și SUA în cap. Vot crucial, populația nu mai vrea să fie monedă de schimb

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre alegerile din Israel și despre votul pe care cetățenii i l-au acordat lui Benjamin Netanyahu:

„Netanyahu îi va ignora complet pe palestinieni. Nici nu va sta la discuții cu ei. Să nu uităm că Israelul le dă Internetul, Israelul le plătește curentul electric și Israelul le dă apa. Autoritatea palestiniană nu are aceste resurse. S-a încercat cu Iordania și nu s-a reușit. Infrastructurile critice sunt sub autoritatea Israelului. Numai punctual se va discuta.

Bibi Netanyahu va avea aceeași politică antiteroristă, de o duritate extremă împotriva oricărui atac terorist palestinian, va reprima fără milă orice revoltă în teritoriile palestinieni și își va pune din nou Europa în cap, America liberală, nu cea conservatoare, pentru pozițiile sale extrem de dure în raport cu Iranul. Îmi pare rău, dar SUA au avut timp doi ani să regleze anumite tensiuni, dar Guvernul construit împotriva firii nu a reușit măcar să se apropie de anumite elemente de dialog (...)“, a spus, al DC News, la emisiunea Geostrategica, analistul de politică externă H. D. Hartmann (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel