Lingura care vă ajută să mâncați sănătos. La ce preț se poate cumpăra
Cercetătorii japonezi au dezvoltat o lingură ce vine în sprijinul celor care vor să mănânce sănătos.
Gigantul japonez al băuturilor Kirin Holdings va comercializa o lingură electrificată despre care cercetătorii susțin că poate promova o alimentație mai sănătoasă, îmbunătățind astfel gusturile sărate fără sodiu suplimentar, scrie Reuters.
Această lingură apare la numai doi ani după ce aceeași cercetători au inventat bețișoarele electrice, care accentuau gustul de sărat și care putea ajuta persoanele ce urmează o dietă hiposodică.
Lansarea de luni a produsului marchează prima comercializare a tehnologiei care a câștigat anul trecut un premiu Ig Nobel, care recompensează cercetările neobișnuite și capricioase.
Kirin va vinde doar 200 de linguri online la prețul de 19.800 de yeni (127 de dolari) în această lună și o serie limitată la un retailer japonez în luna iunie, dar speră să ajungă la 1 milion de utilizatori la nivel global în cinci ani. Vânzările în străinătate vor începe anul viitor.
Lingura, fabricată din plastic și metal, a fost dezvoltată împreună cu profesorul Homei Miyashita de la Universitatea Meiji, care a demonstrat anterior efectul de îmbunătățire a gustului în prototipuri de bețișoare electrice.
Efectul funcționează prin trecerea unui câmp electric slab de la lingură pentru a concentra moleculele de ioni de sodiu pe limbă, pentru a spori salinitatea percepută a alimentelor.
Kirin, de la bere la sănătate
Kirin, care se orientează către sănătate de la afacerea sa tradițională cu bere, a declarat că tehnologia are o importanță deosebită în Japonia, unde un adult mediu consumă aproximativ 10 grame de sare pe zi, dublu față de cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.
OMS recomandă un consum de maximul 5 grame de sare pe zi, cantitate în care este inclusă atât sarea din produsele ultraprocesate, cât și cea din legume, carne sau adăugată în mâncare.
Consumul excesiv de sare este unul dintre factorii care duc la hipertensiune arterială, o cauză importantă a bolilor cardiovasculare.
De altfel, hipertensiunea reprezintă unul dintre cele mai mari pericole de sănătate ale omului modern, mai ales pentru că aceasta nu își face simțită prezența, însă efectele ei sunt foarte serioase asupra organismului.
Citește și: Ce se întâmplă dacă nu mai mănânci sărat o lună de zile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News