Data publicării:

Limitarea cash-ului, motiv de mărire a comisioanelor de către bănci. Elena Cristian: Pare că undeva a fost un troc. Îi va afecta tot pe cei cinstiţi

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Elena Cristian, analist economic DCBusiness, a vorbit despre limitarea cash-ului și decizia băncilor de a anunța creșterea comisioanelor.

"Pare că undeva a fost un troc, nu? Am introdus impozitul pe cifra de afaceri pentru ca, în compensaţie, să dăm toate aceste plăţi prin bancă, pentru care putem majora comisioanele. Pentru că, hai să fim serioşi, niciunul dintre noi nu ştie exact care sunt comisioanele pe tranzacţii şi cred că 80% din oamenii din ţara asta, că nu ne uităm la fiecare punctuleţ din toate ofertele acelea interminabile ale băncilor. Vor majora toate aceste comisioane de pe o zi pe alta, că nu le vedem.

Ce vreau să spun... Ceea ce vedem, în aceste zile, ne arată cum este să faci un act normativ fără să ai un studiu de impact, fără să ştii că 60% din această ţară nu este bancarizată, nu are acces. Vorbim de mediul rural unde nu sunt nici măcar aceste bancomate - CEC-ul este prezent, dar într-o mică parte din toate satele României. Marile bănci nu sunt prezente. Totul se derulează cash. 

"Îi va afecta tot pe cei cinstiţi"

Această decizie, dacă se va menţine aşa - dar nu se va menţine, pentru că şi-au dat seama că este o lege făcută pentru altă ţară, nu pentru România - îi va afecta tot pe cei cinstiţi. Hai să fim serioși! Acolo unde se cumpără pe caiet, unde nu sunt case de marcat, unde nu există noţiunea de card, unde nu există POS-ul, credeţi că se va putea renunţa la aceste plăți sau cineva ştie care sunt plăţile zilnice? Cineva ştie cum se întâmplă aceste lucruri? Nici vorbă. Această măsură, de fapt, loveşte în cei care respectă legea, care şi-au luat case de marcat, care au POS-uri, unde se poate plăti prin bănci, care derulează operaţiuni la vedere. Cei care fac evaziune vor face evaziune în continuare, pentru că nu există o pârghie de a-i verifica şi de a vedea dacă ei respectă această lege sau nu", a spus Elena Cristian, la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel