Limba rusă a fost exclusă din programa școlilor publice din orașul Kiev. Decizii similare în Jîtomîr și Nicolaev
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
La Kiev, limba rusă a fost exclusă din programele de învățământ preșcolar și secundar general.

Proiectul de hotărâre prevede implementarea acțiunilor organizatorice și juridice care vizează trecerea grupelor și claselor de la limba rusă la limba de stat, ucraineana. Decizia corespunzătoare a fost susținută de 94 de deputați ai Consiliului orașului Kiev, potrivit site-ului instituției.

„În condițiile războiului cu Federația Rusă, este nepotrivit și incorect să se desfășoare procesul de învățământ și să se studieze limba rusă în instituțiile de învățământ preșcolar și secundar general care aparțin proprietății comunale a comunității teritoriale a orașului Kiev”, spun deputații.

Șeful Comitetului permanent pentru educație și știință, familie, tineret și sport, Vadim Vasilciuk, a reamintit că rușii au afirmat în repetate rânduri că „Rusia ajunge atât de departe cât de  răspândită este limba rusă”.

„În legătură cu aceasta, organul adjunct al Consiliului orășenesc Kiev a adoptat o hotărâre care va oferi o oportunitate de a evita escaladarea tensiunii în societate și de a consolida protecția spațiului educațional din Kiev de influențele hibride ale statului agresor. Limba este importantă, iar în vremuri de război este o chestiune de securitate națională”, a spus Vasilciuk.

Anterior, Kevul a raportat că limba rusă nu va fi predată în școlile din capitală, nici măcar opțional. De asemenea, au încetat să mai studieze limba rusă și școlile publice din Jytomyr și Mykolaiv, conform Bucpress.

Lavrov îl acuză pe Zelenski de faptul că nu a ascultat sfaturile occidentale privind încetarea războiului. Președintele ucrainean cere o încheiere „justă” a conflictului

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că a vorbit cu liderii Franței și Germaniei despre conflictul din Ucraina, acuzând Kievul că a refuzat orice posibilă soluție. Adresându-se reporterilor din Bali la summitul G20, Lavrov a spus că Ucraina refuză să vorbească cu Moscova și a propus condiții nerealiste pentru pace.

Lavrov a adăugat că a ajuns la concluzia că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a ascultat sfaturile occidentale după ce președintele ucrainean a ținut un discurs la summitul G20 de la Bali, prin intermediul unui link video, subliniind propuneri pentru un acord de pace, conform Al Jazeera.

Zelenski, discurs la G20

Adresându-se la summitul G20, Zelenski a spus că războiul ar trebui să se încheie „drept” și a cerut sprijin pentru susținerea planului său de pace.

Președintele ucrainean le-a spus liderilor mondial că acum este momentul să oprească războiul Rusiei împotriva țării sale, în baza unui plan de pace pe care l-a propus.

În discursul său către G20 de marți, Zelenski a spus că războiul ar trebui să se încheie „în mod just și pe baza Cartei ONU și a dreptului internațional” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel