Limba română, schimbare revoluționară. Tunegaru: Trebuie să-i convingem
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Cristina Tunegaru, cunoscută drept profesoara care vrea să schimbe sistemul de învățământ, a venit cu mai multe propuneri în ceea ce privește programa de Limba și literatura română.

Aceasta a spus că luptă pentru o nouă abordare a literaturii în școală.

"Ideea că ar exista nume de autori „obligatorii" în gimnaziu trebuie să dispară. Dacă vrem ca elevii noștri să iubească literatura română, atunci trebuie să-i convingem să citească orice. Să alegem texte potrivite, indiferent de autor, texte care să genereze reacții, să stârnească imaginația, râsul, texte vii, actuale.

Să renunțăm să mai studiem textele lui Sadoveanu, Negruzzi sau Slavici, doar pentru că aceștia sunt scriitori canonici – deci obligatorii pentru un bun român - și să admitem că prin impunerea lor nu formăm nimic de fapt.

Sunt activități în cel mai bun caz care au zero efect educativ pe termen lung. Dar alteori sădim oroarea de lectură, de carte, de învățare și copiii nu citesc acasă.

Ce este un bun român ? Cel care a silabisit cândva nuvelele lui Slavici și-a schimonosit în comentarii poeziile lui Eminescu ? Sau acela care folosește corect limba română, citește în mod curent, este preocupat de învățare și de cunoaștere, se documentează și cercetează și, prin inteligența lui cultivată în școală prin lectură, reușește lucruri extraordinare ?

Să privim cu atenție spre copiii pe care-i avem în față, să înțelegem că ei sunt altfel decât am fost noi, că e firesc să fie așa, sunt mai inteligenți decât toți cei de dinaintea lor, au cunoștințe mai bogate, acces neîngrădit la surse de informație, la tehnologie. Ei nu vor citi decât dacă sunt atrași, momiți spre lectură. Nu vom reuși cu texte prăfuite scrise într-o limbă arhaică, despre țărani din alte secole. Ei vor să afle despre lumea lor.

Cu nuiaua, cu frica de note proaste și de pedeapsă nu vom crea cititori. Copiii noștri vor citi numai de drag, numai atunci când îi vom ajuta să dezvolte o relație intimă cu cartea, o comunicare unică cu o lume imaginară în care ei se descoperă și din care învață", a scris Cristina Tunegaru pe Facebook.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel