Limba română e INTERZISĂ în comunitățile istorice din Ucraina
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu
Deciziile consiliilor locale cu privire la limbile regionale din Transcarpatia au fost revocate.

Toate deciziile consiliilor locale cu privire la funcționarea limbilor regionale în Transcarpatia au fost revocate. Acest lucru a fost anunțat de comisarul pentru protecția limbii de stat Taras Kremin.

El a apelat la Procurorul General al Ucrainei să anuleze deciziile unor consilii regionale și locale privind funcționarea limbilor regionale. El a primit o adresă  de la Parchetul Regional Transcarpatic. Acesta afirmă că Consiliul raional Bergovo a revocat în mod independent decizia privind funcționarea limbii regionale în  29 decembrie 2020. Acest lucru a fost confirmat și de purtătorul de cuvânt al Parchetului Transcarpatic, Kateryna Khyzhnyak.

"Mai devreme, decizia consiliului satului Slatina (Solotvino) din regiunea Transcarpatia  din 22 decembrie a fost anulată", a spus Taras Kremin, "și decizia consiliului Apșa de Jos  de a recunoaște limba română drept  limbă regională. Pe baza legii, care a fost declarată neconstituțională, „Cu privire la principiile politicii lingvistice de stat”, la un moment dat, începând din 2012, în unele consilii locale de pe teritoriul Ucrainei au fost aprobate programe regionale pentru dezvoltarea anumitor limbi ale minorităților naționale ale popoarelor băștinașe, informează Bucpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel