„Limba moldovenească“, înlocuită cu „limba română“ în Constituția Republicii Moldova. AȘM, cerință pentru Maia Sandu
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
„Limba moldovenească“, înlocuită cu „limba română“ în Constituția Republicii Moldova. AȘM, cerință pentru Maia Sandu  /  Sursă foto: Facebook Maia Sandu
„Limba moldovenească“, înlocuită cu „limba română“ în Constituția Republicii Moldova. AȘM, cerință pentru Maia Sandu / Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Academia de Științe a Moldovei cere introducerea „limbii române“ în Constituția Republicii Moldova.

Academia de Științe a Moldovei le cere președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și premierului statului, Natalia Gavrilița, să întreprindă măsurile necesare pentru modificarea în Constituție a sintagmei „limba moldovenească“ cu „limba română“.

„Academia de Științe a Moldovei susține inițiativa Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova, a Institutului de Filologie Română ,,B.P.Hasdeu” și a Institutului de Istorie de a relua apelul de modificare în Parlament a articolului 13 din Constituție conform adevărului științific.

Repunerea în normalitate legislativă a denumirii corecte a limbii noastre ar pune capăt infinitelor discuții inutile care se duc în jurul acestei probleme, tuturor speculațiilor care se fac de câteva decenii, ar spori imaginea republicii noastre în întreaga lume și ar asigura procesul ei de integrare europeană.

Prin Hotărârile din 1994 și 1996 ale Prezidiului și Adunării Generale a AȘM, în cadrul conferințelor științifice naționale și internaționale, în interviurile pe care membrii Academiei de Științe a Moldovei și conducerea ei le-au acordat cu diferite ocazii, instituția noastră s-a pronunțat în repetate rânduri pentru restabilirea adevărului științific despre limba română.“, se arată în textul publicat pe site-ul Academiei de Științe a Moldovei.

Ședință comună între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova

Guvernul condus de premierul Florin Cîțu va avea o ședință comună cu proaspătul Guvern al Republicii Moldova. Natalia Gavrilița a avut o discuție telefonică cu primul ministru al României, potrivit unui comunicat emis de autoritățile din Republica Moldova:

„Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o discuție telefonică, în această seară, cu premierul României, Florin Cîțu. Natalia Gavrilița i-a mulțumit omologului său pentru mesajul de felicitare și de susținere exprimat în ziua învestirii noului Guvern.

Totodată, Natalia Gavrilița a mulțumit guvernului României pentru suportul acordat Republicii Moldova, inclusiv pentru donațiile de motorină, vaccinuri anti-COVID, echipamente dar, mai ales, pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova.“, precizează comunicatul.

Ședință comună de guvern

„Cei doi premieri au agreat demararea pregătirii unei ședințe comune de guvern la Chișinău. O altă temă abordată a fost reluarea și extinderea acordului interguvernamental pentru asistență tehnică nerambursabilă. Părțile au agreat crearea unui grup de lucru la nivel tehnic pentru pregătirea acordului.

Florin Cîțu și-a exprimat tot suportul pentru noul Guvern de la Chișinău prin dispunerea de a începe imediat lucrul pe întreaga agendă de cooperare bilaterală, în spiritul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.“, se mai arată într-un comunicat al Guvernului Republicii Moldova (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel