Limba maghiară este obligatorie într-un oraş din România
Data publicării:
Autor: Diana Dan, dianadan
WhatsApp
steag_secuiesc
steag_secuiesc

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR), afirmă că în oraşul pe care îl păstoreşte „cunoașterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie".

Declaraţia lui Raduly a fost făcută luni, în cadrul manifestărilor care au avut loc la Miercurea Ciuc, când un drapel secuiesc de mari dimensiuni a fost arborat în centrul oraşului de reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania, ca simbol al dezideratului de obţinere a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.

 Raduly: Toată lumea care trăiește din impozitele secuilor trebuie să cunoască obligatoriu limba maghiară

 Edilul a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru impunerea cunoaşterii limbii maghiare ca şi condiţie de ocupare a postului de arhitect-şef al oraşului.

"Trăim într-o lume în care limba maghiară a devenit discriminatorie în Miercurea Ciuc. Astăzi este ziua în care trebuie să spunem clar: cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie în Miercurea Ciuc, începând de la prefect, corespondenţii televiziunilor şi radiourilor româneşti, toată lumea care trăieşte din impozitele secuilor trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă", a afirmat Raduly Robert, potrivit Mediafax.

 Steagul secuiesc flutură în faţa unei instituţii publice

 Primarul a adăugat că, începând din 28 octombrie 2008, drapelul secuiesc flutură pe clădirea Primăriei Miercurea Ciuc şi că acesta nu a deranjat pe nimeni până acum, iar de atunci nici legile, normele sau hotărârile nu s-au schimbat. "Doar prefectul, ministrul de Interne şi cel al Apărării s-au schimbat şi de când au ajuns în funcţie a început să îi deranjeze acest steag", a continuat edilul.

Steagul amplasat luni în faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc a fost ridicat în acordurile imnului secuiesc. Mai mulţi husari au dat onorul, în momentul arborării. Steagul flutură acum pe un catarg de 7,5 m, amplasat pe domeniul public. Organizatorii spun că au autorizaţie de la Primărie pentru trei luni, dar speră să o poată prelungi.

 Primarul din Miercurea Ciuc a fost amendat de CNCD cu 600 de lei

 Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) au fost amendaţi de CNCD cu câte 600 de lei, după ce au impus condiţia cunoaşterii limbii maghiare pentru ocuparea unei funcţii publice.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a informat, luni, printr-un comunicat de presă, că în 23 octombrie 2012 a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la impunerea condiţiei de cunoaştere a limbii maghiare pentru ocuparea funcţiei publice de conducere de arhitect-şef din cadrul aparatului de specialitate al Primăriei municipiului Miercurea Ciuc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel