Data publicării:

Liliana Ursu în rezidență la Strasbourg

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp
Liliana Ursu
Liliana Ursu

Scriitoarea Liliana Ursu este invitata Departamentului de studii românești al Universității din Strasbourg în programul academic Ecrire l'Europe, organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles, în perioada 19 februarie – 7 aprilie 2017.

Ce reprezintă Europa dincolo de aforisme? Instituție de excelență academică, Universitatea din Strasbourg, veritabil laborator al experienței europene, îi dă cuvântul Lilianei Ursu, scriitoare cu o carieră fără frontiere. Proiectul Ecrire l'Europe cuprinde o serie de patru conferințe la Biblioteca Națională Universitară din Strasbourg și ateliere de scriere creativă, destinate studenților universității, care vor face ulterior obiectul unei publicații universitare. 

Contribuția poetului american T.S. Eliot în secolul XX la crearea unei Europe unite cultural, fără frontiere, Explorarea Dunării ca peisaj și personaj, simbol al culturii europene, și Imaginarul danubian în literatura de călătorie au fost subiectele abordade de Liliana Ursu în primele două conferințe susținute la Biblioteca Națională Universitară din Strasbourg în 21 februarie, respectiv în 7 martie. 

„Timp de trei luni, Strasbourg este orașul meu complet și îmi reunește amintirile și trăirile din Sibiu, Brașov, Boston, Atena și București. Mi-a inspirat deja patru poeme dintr-un viitor volum, pe care îl voi dedica orașelor în care am trăit la diferite vârste poetice ale existenței, dar și oamenilor care mi-au încântat sufletul. Am întâlnit la Strasbourg unii din acei oameni pe care îi numesc poeții mei tăcuți, Ana-Maria Gîrleanu, responsabila departamentului de studii româneşti și Thomas Mohnike, directorul departamentului de studii scandinave, care mi-au transformat șederea într-o aventură productivă și inspirată. Bucuria participării în acest program universitar este multiplicată de faptul că mi s-a oferit ocazia să predau studenților ateliere de scriere creativă și este pentru prima oară când mi se face o astfel de invitație în Europa. Țin să mulţumesc astfel decanului facultății de limbi, Anne Bandry, și vicepreședintelui universității, Mathieu Schneider, pentru deschiderea europeană și pentru curiozitatea față de literatura contemporană. În dinamica realizării acestui proiect au intervenit foarte mulţi actori, nu mai puțin importanți în memoria mea vor fi și colegii de la Serviciul universitar cultural, Sophie Hedtmann și Bernard Strauss, dar și directorul Bibliotecii Naționale Universitare, Alain Colas, care mi-a asigurat primirea călduroasă și prezentarea aprofundată la fiecare conferință”, mărturisește Liliana Ursu după conferința susținută în 22 martie, la Biblioteca Națională Universitară din Strasbourg  pe tema (re)descoperirii poeziei și a spiritului celor mai cunoscuți poeți ai secolului XX.

Liliana Ursu, scriitoare, poetă și traducătoare, s-a născut la Sibiu în 1949 și a publicat în română și engleză. A fost bursieră Fulbright şi profesor asociat la Universitatea din Pennsylvania, Louisville (Kentucky) și Bucknell, unde a predat scriere creativă (creative writing), dar și cursuri de limbă, literatură și civilizație românească. Opera Lilianei Ursu abordează teme precum: călătoria ca mijloc privilegiat de introspecție, amintirea copilăriei, construcția unei identități geografice și interioare între țara de origine și țara gazdă sau cunoașterea de sine prin cercetarea absolutului

Liliana Ursu este al doilea scriitor invitat în cadrul rezidențelor Ecrire l'Europe, după poeta islandeză Steinunn Sigurðardóttir, invitată la Strasbourg în 2015. Cu concursul Institutului Cultural Român Bruxelles am perfectat acest program și am reușit să includem un autor român, după aproape doi ani de negocieri și consultări. Este un proiect performat și îndrăzneț și confirmă eforturile departamentului de studii românești, care a devenit unul dintre cele mai active academic din universitate, pentru programele de predare a limbii române ca limbă străină, prin metode pedagogice inovatoare și alternative, creative și atrăgătoare, care au ca obiectiv principal destinderea cadrului academic rigid”,afirmă lectorul Ana-Maria Gîrleanu pentru ICR Bruxelles.    

Ultima conferință a Lilianei Ursu, intitulată Sibiu – arhivele amintirii, va avea loc marți, 4 aprilie, și va fi consacrată descoperirii unei tradiții pluriseculare a orașului multietnic (Sibiu, Hermannstadt, Nagyszeben), cu multiple valențe culturale, generate din istoria orașului și a figurilor literare majore, și din jocul subtil dintre memoria individuală și memoria colectivă. Conferința va fi însoțită de o prezentare în imagini a orașului, compilată de redactorul șef al jurnalului Hermannstädter Zeitung, Beatrice Ungar, fotograf și traducător literar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel