Ligia Deca, ministrul Educației, anunț despre majorările salariale ale profesorilor: Vor beneficia de respectul pe care îl merită
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Ligia Deca, ministrul Educației din România, a venit cu precizări legate de majorările salariale ale profesorilor.

"Aș începe prin a face o primă declarație și anume aceea că toate categoriile de personal din învățământ beneficiază și vor beneficia de respectul pe care îl merită și de majorările salariale cuvenite. Și ca o garanție suplimentară în acest sens, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, a fost adoptată declarația privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul național de învățământ, care are ca anexă un memorandum al Guvernului. Această declarație se publică în Monitorul Oficial, îndeplinind astfel solicitarea cadrelor didactice de a avea garanția unui act normativ, publicat în Monitorul Oficial, care să răspundă revendicărilor care, pe bună dreptate, dascălii le-au avut.

În acest memorandum sunt subliniate toate măsurile pe care Guvernul deja le-a luat. În prima parte este vorba despre majorările salariale din ultimii doi ani,a  doua parte a memorandumului vizează investițiile din infrastructura școală și universitară, atât din fonduri naționale, cât și din fonduri europene, și ele sunt toate listate pentru a se putea vedea foarte clar atât amploarea cât și investiția, urmând o secțiune care subliniază din nou elementele din noul pachet de legi ale educației care vin în sprijinul cadrelor didactice, toate măsurile ce suplimentează ceea ce  deja cadrele didactice aveau deja cuprins în contractele colective de muncă.

Măsurile promise de Guvern

Asumarea pe care Guvernul României o face astăzi include două măsuri principale:

1. Garantarea principiului pe care se va baza grilă de salarizare din legea de învățământ și anume faptul că salariul de bază al profesorului debutant va fi stabilit pe baza salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și care reprezintă 23% din maximum grilei de salarizare din sistemul public.

2. Memorandumul asumă și faptul că pe perioada concediului de odihnă, precum și în zilele de concediu plătit, personalul din învățământ va avea dreptul la o indemnizație de concediu, calculată în raport cu numărul zilelor de concediu, înmulțit cu media zilnică a salariului de bază și a sporurilor indemnizațiilor de care beneficiază potrivit legii.

Ambele solicitări au făcut parte din  doleanțele pe care noi le-am primit din partea federațiilor sindicale. Am răspuns astăzi încă o dată acestor revendicări", a declarat Ligia Deca, în cadrul unei conferințe de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel