Ligia Deca ia în calcul prelungirea anului școlar: Există soluţii. Vom prelungi şi noi anul şcolar
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Ministrul Educației, Ligia Deca. Sursa: Agerpres
Ministrul Educației, Ligia Deca. Sursa: Agerpres
Ministrul Educaţiei Ligia Deca a vorbit, pentru Observator, despre greva profesorilor spunând că există posibilitatea prelungirii anului şcolar și, în caz de necesitate, ar putea fi modificată și structura anului școlar. 

Aceasta a vorbit despre înscrierile la examenul de Bacalaureat, dar și despre situația școlară a elevilor. 

„Înscrierile la examenul de Bacalaureat încep de astăzi, însă vorbim despre o perioadă de înscriere: 29 mai - 7 iunie. Există timpul necesar pentru a se realiza aceste înscrieri, dar dacă va fi nevoie, o vom prelungi, însă deocamdată avem unităţi de învăţământ unde se poate realiza această înscriere, acolo unde se poate asigura resursa umană în acest sens. Pentru celelalte unităţi de învăţământ, sperăm că protestul se va finaliza cât mai repede şi vom rămâne în perioada anunţată care se încheie pe 7 iunie.

Mediile trebuie încheiate, conform calendarului şcolar, până la finalul acestei săptămâni. Dacă situaţia o va impune, putem modifica structura anului şcolar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în aşa fel încât să dăm timpul necesar pentru închidere mediilor cât şi pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat. Ministerul Educaţiei va lua toate măsurile astfel încât situaţia şcolară a tuturor elevilor să fie încheiată şi să se asigure participarea la examenele naţionale. Nu vom lăsa niciun elev fără situaţie neîncheiată şi fără posibilitatea de a da examenele care îi sunt necesare pentru a merge mai departe.", a spus Ligia Deca. 

Din cauza grevei, foarte mulți elevi care vor să studieze în străinătate riscă să piardă un an. Ministrul Educației crede că lucrurile se vor rezolva și anul se va încheia cu bine. 

„Vom face toate eforturile pentru a putea să garantăm accesul la examenele naţionale. Vom lua legătura cu omologii din străinătate pentru a le explica situaţia. Eu cred că lucrurile se vor rezolva în aşa fel încât să putem încheia anul cu bine.", a spus Ligia Deca. 

Aceasta are un mesaj și pentru protestatari. 

„Mesajul este de să înţeleagă că facem toate eforturile şi că Ministerul Educaţiei este alături de ei în a-şi cere drepturile salariale corecte, însă, în acelaşi timp trebuie ne gândim la cum reuşim să asigurăm examenele naţionale, încheierea situaţiei şcolare şi dreptul la educaţie pentru toţi.", a spus Ligia Deca. 

Ministrul Educației susține că anul școlar poate fi prelungit dacă e necesar. 

„Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte. Vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta în care să nu finalizăm anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale. Toate se vor desfăşura chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului şcolar.", a spus Ligia Deca pentru Observatornews.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel