Data publicării:

Liderul UE avertizează că Europa nu va tolera agresiunea: „Nici în Ucraina, nici în Indo-Pacific”

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat luni că Europa nu va tolera agresiunea în Ucraina sau în Indo-Pacific, în timp ce a reafirmat recunoașterea de către UE a unei decizii de arbitraj din 2016 care a invalidat pretențiile expansive ale Chinei în Marea Chinei de Sud.

Von der Leyen a vorbit la o conferință de presă comună cu președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. după ce a purtat discuții la Manila care au avut ca scop consolidarea relațiilor comerciale, economice și de securitate. Liderii au anunțat că blocul celor 27 de națiuni va relua negocierile cu Filipine pentru un acord de liber schimb care a fost blocat în 2017 sub predecesorul lui Marcos, Rodrigo Duterte.

Ea a subliniat necesitatea cooperării în materie de securitate, invocând invadarea Ucrainei de către Rusia, despre care a spus că arată cât de mult liderii autoritari „sunt dispuși să acționeze pentru amenințările lor”.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei zguduie fundamentul ordinii internaționale. Încalcă Carta ONU și principiile fundamentale ale dreptului internațional, cum ar fi integritatea teritorială și suveranitatea”, a spus ea.

„De aceea Europa sprijină lupta curajoasă a Ucrainei împotriva agresorului, deoarece utilizarea ilegală a forței nu poate fi tolerată, nici în Ucraina, nici în Indo-Pacific”, a spus von der Leyen. „Securitatea în Europa și securitatea în Indo-Pacific sunt indivizibile. Provocările la adresa ordinii bazate pe reguli în lumea noastră interconectată ne afectează pe toți.”

„De aceea suntem îngrijorați de creșterea tensiunilor din Indo-Pacific”, a spus ea, adăugând că UE sprijină un Indo-Pacific liber și deschis, „deoarece un Indo-Pacific liber de amenințările constrângerii este cheia stabilității, păcii noastre și prosperității poporului nostru”.

Uniunea Europeană este pregătită să intensifice cooperarea cu Filipine pentru a stimula securitatea maritimă regională prin schimbul de informații, efectuând evaluări amenințărilor și întărirea pazei de coastă filipineze, a spus ea.

China a avertizat Statele Unite și aliații săi să nu se amestece în ceea ce spune că este o dispută pur asiatică. 

Vizita lui Von der Leyen în Filipine este un semn de îmbunătățire a legăturilor după o perioadă furtunoasă între UE și Duterte privind drepturile omului. Este prima astfel de vizită la nivel înalt din aproape șase decenii de relații cu Filipine, potrivit Voanews.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel