Liderul secesionist catalan Carles Puigdemont a fost înlocuit la președinția partidului său
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Carles Puigdemont, liderul tentativei de secesiune a Cataloniei, a fost înlocuit de la președinția partidului său.

Liderul separatist Carles Puigdemont, liderul tentativei de secesiune a Cataloniei în 2017, a fost înlocuit sâmbătă la conducerea partidului său de un tandem din care face parte şi o reprezentantă a aripii dure, informează AFP.

"Acesta este ultimul meu congres în calitate de preşedinte", a declarat Puigdemont în faţa militanţilor partidului Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia), reuniţi la Argeles-sur-Mer, oraş pe coasta franceză, la frontiera cu Spania. "Organizaţiile trebuie să poată şi să ştie să facă înlocuiri", a adăugat Puigdemont, 59 de ani.

Liderul secesionist catalan a anunţat la începutul lui mai că nu va mai candida la conducerea formaţiunii sale, pentru că aceasta are nevoie, potrivit lui, "de o preşedinţie mai implicată" decât cea pe care el o poate oferi.

Instalat la conducerea guvernului regional catalan în urma tentativei de secesiune din octombrie 2017, Puigdemont a fugit apoi în Belgia, unde se află de aproape cinci ani, pentru a scăpa de urmăririle justiţiei spaniole.

Tribunalul UE a restabilit la sfârşitul lunii mai imunitatea sa de europarlamentar, care fusese ridicată de Parlamentul European, însă liderul secesionist încă aşteaptă ca justiţia europeană să se pronunţe pe fondul acestui dosar foarte complex.

Tentativa de secesiune din 2017

În 2017, Catalonia a fost scena uneia dintre cele mai grave crize traversate de Spania de la sfârşitul dictaturii lui Franco, în 1975. Secesioniştii catalani au organizat un referendum pentru separarea de Spania, în pofida interzicerii lui de justiţia spaniolă, înainte de a declara unilateral independenţa regiunii.

Nouă lideri secesionişti au fost condamnaţi în 2019 la pedepse de până la 13 ani de închisoare, pentru rolul lor în această tentativă de secesiune. Guvernul spaniol de stânga a decis să-i graţieze anul trecut, în numele "reconcilierii".

Jordi Turull, care urma să fie desemnat oficial sâmbătă noul secretar al partidului Junts per Catalunya, se număra printre liderii încarceraţi.

El va forma un tandem la conducerea partidului cu preşedinta Parlamentului regional catalan, Laura Borras, reprezentanta aripii dure, tandem ce va prelua preşedinţia partidului în locul lui Puigdemont.

Clasat pe locul trei în urma alegerilor regionale de anul trecut, formaţiunea lui Puigdemont este membră a guvernului regional secesionist prezidat de un alt mare partid separatist, Stânga Republicană a Cataloniei (ERC).

Tensiunile între cele două partide sunt constante, Junts fiind foarte critic la adresa dialogului cu guvernul central, dialog întreprins de ERC, care susţine guvernul central în Parlamentul Spaniei, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel