Liderul PPE, Manfred Weber, cere ca Turciei să-i fie retrasă oferta de aderare la UE
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Manfred Weber, preşedinte al Partidului Popular European. Sursa foto Agerpres
Manfred Weber, preşedinte al Partidului Popular European. Sursa foto Agerpres
Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta) - cel mai mare din Parlamentul European - consideră că trebuie să i se pună capăt procesului de aderare a Turciei la UE, în urma realegerii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează luni DPA. 

'Ultimii ani au arătat că un parteneriat strâns este important, dar că nimeni nu doreşte ca Turcia să devină membră cu drepturi depline a UE, nici Turcia, nici Uniunea Europeană', a declarat Manfred Weber într-un interviu apărut luni în publicaţii aparţinând Funke Media Group.

'Trebuie să renunţăm la acest proces pentru că mai mult blochează relaţii mai bune decât le sprijină', a apreciat liderul PPE în acest interviu, consultat în avans de DPA.

Aşteptările după victoria electorală a lui Erdogan sunt clare, a afirmat Weber. 'În special, în ceea ce priveşte obiectivul instaurării păcii între Ucraina şi Rusia, politica privind migraţia, modernizarea economică şi problema Ciprului, noi avem nevoie de cooperare.

Erdogan ar trebui să fie imediat de acord cu aderarea Suediei la NATO', a adăugat el. Ciprul este divizat din 1974 ca urmare a unei lovituri de stat în Grecia şi unei intervenţii militare a Turciei. Numeroasele tentative de mediere din partea ONU pentru a depăşi divizarea au eşuat. Ciprul este membru al UE din 2004, dar legislaţia şi reglementările UE se aplică numai în sudul Ciprului grec.

Turcia a respins prin veto candidatura Suediei pentru aderare la NATO, motivând lipsă de angajament a Stockholmului în combaterea 'organizaţiilor teroriste', prin care Ankara se referă în principal la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), notează DPA.

Vezi și - Alegeri Turcia: UE, NATO, SUA, Marea Britanie îl felicită pe Erdogan

 

Preşedinţii instituţiilor europene şi secretarul general al NATO l-au felicitat duminică seară pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru realegerea sa, exprimându-şi dorinţa de a continua relaţiile dintre organizaţiile lor şi Turcia, notează AFP. 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în postări pe Twitter, şi-au exprimat 'bucuria' de a 'continua dezvoltarea relaţiilor dintre UE şi Turcia'. La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aşteaptă cu nerăbdare să pregătească summitul Alianţei din iulie de la Vilnius. Turcia şi Ungaria nu au ratificat aderarea Suediei şi blochează integrarea ţării nordice în Alianţă.

Subiectul va fi pe ordinea de zi a summitului. UE întreţine relaţii dificile cu Turcia, dar această ţară rămâne un partener inconturnabil al celor douăzeci şi şapte, în special în ceea ce priveşte migraţia. Turcia este oficial candidată la UE, dar negocierile de aderare începute în 2005 sunt la punct mort de câţiva ani. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel