Data publicării:

Liderul opoziției din Spania îl compară pe Pedro Sanchez cu Liviu Dragnea: Legea amnistiei îi amintește de proiectele legislative din România, Polonia și Ungaria

Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
O lege care privește amnistia dată de politicieni face furori printre parlamentarii spanioli. Ei spun că Spania ar putea fi inclusă, alături de România, pe lista țărilor care aduc atingere statului de drept.

Liderul Partidului Popular, Alberto Núñez Feijóo, a avertizat un grup de corespondenți străini cu privire la impactul pe care "deteriorarea democrației în Spania", derivată din legea amnistiei, îl poate avea asupra "democrației europene", deoarece această lege permite "politicienilor să amnistieze alți politicieni".

PP a transmis într-un comunicat conținutul discuției pe care Feijóo a avut-o marți cu aproximativ treizeci de jurnaliști străini și a inclus și o imagine în care apare el și vice-secretarul de Institut al partidului, Esteban González Pons, în fața unui ecran cu „hastagul” HelpSpain și un fundal cu drapelul național.

Feijóo a lamentat faptul că textul înregistrat luni în Congres "subminează securitatea juridică a unui stat membru al UE" și a subliniat că "țările care au încercat ceva similar în Europa au fost ferm respinse de organele comunitare".

El a avertizat că Spania ar putea fi astfel inclusă alături de România, Polonia și Ungaria "ca țară semnalată pentru atacul asupra statului de drept".

De asemenea, a subliniat că "majoritatea" juristilor, precum și "așa cum a făcut și PSOE acum trei luni", înțeleg că legea este "neconstituțională", și menționează că amnistierea infracțiunilor "poate constitui un stimulent pentru săvârșirea acestora", informează EFE.

Președinta Congresului, Francina Armengol, a anunțat săptămâna trecută datele la care va avea loc învestitura lui Pedro Sánchez ca președinte al guvernului în Camera Deputaților. Mai precis, dezbaterea și votul sesiunii de învestitură vor avea loc miercuri, 15 noiembrie și, respectiv, joi, 16 noiembrie 2023.

După ce candidatul și președintele în funcție a asigurat sprijinul Junts și al Partidului Naționalist Basc (PNV), cifrele susțin că Sanchez va obține învestitura în primul vot. Vor fi 179 de voturi în favoarea sa, cu trei voturi mai mult decât majoritatea absolută, ceea ce va permite Partidului Social Democrat (PSOE) să guverneze în noul mandat legislativ, notează AS.com

Dezbateri aprinse în legislativul Spaniei

Într-un interviu acordat TV3 și preluat de Servimedia, Turull a subliniat că este complet de acord cu textul legii amnistiei, însă a menționat că socialiștii au cerut să li se permită să semneze doar ei când au înregistrat propunerea în Camera Deputaților, din cauza unor "îndoieli" din partea unor partide, făcând referire la ERC.

"Am semnat-o, dar apoi ni s-a spus că cineva nu dorea să semneze și ne-au cerut să le permitem doar lor să semneze (referindu-se la PSOE). Fără probleme, una dintre condițiile noastre a fost ca, înainte de dezbaterea pentru învestitură, să existe o lege a amnistiei cu care să fim de acord", a explicat liderul catalan, minimalizând importanța acestei chestiuni.

Turull a adăugat că, în cazul în care vor exista amendamente, așa cum se pare că vor fi din partea ERC, "le vom analiza", deoarece consideră că "este textul care a fost greu de negociat". De fapt, a explicat că "aproape jumătate din text este contribuția noastră".

Au propus legea fără „probleme”

Luni după-amiază, Partidul Social Democrat Spaniol (PSOE) a înregistrat singur propunerea de lege pentru amnistie în Congres, în cadrul acordurilor încheiate cu partidele independente pentru o viitoare învestitură a președintelui guvernului în funcție, Pedro Sánchez. Patxi López, purtătorul de cuvânt al Grupului Socialist din Congres, a explicat că PSOE a decis să înregistreze această propunere fără semnăturile partenerilor săi deoarece au considerat că "era momentul potrivit" și nu doreau să "prelungească lucrurile".

Inițial, intenția PSOE era să prezinte inițiativa legislativă cu semnătura tuturor partenerilor săi parlamentari, inclusiv Sumar și partidele independente ERC, Junts și Bildu, precum și partidele naționaliste PNV și BNG. Cu toate acestea, din cauza faptului că partidele nu au reușit să semneze din lipsa timpului pentru a revizui textul, PSOE a optat să prezinte textul doar el, înainte de închiderea înregistrării la ora 18:00.

Jordi Turull, secretarul general al formațiunii Junts per Catalunya, a explicat că nu au semnat propunerea de lege pentru amnistie pentru că PSOE le-a cerut acest lucru: "Noi deja o semnaserăm, dar ne-au cerut să o semnăm fie toți, fie doar ei.", notează sursa menționată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel