Liderul instalat de Putin în Herson îi îndeamnă pe locuitorii regiunii să se evacueze. Update: Un alt oficial dezminte informațiile: Trupele ruse nu se retrag!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Guvernatorul din regiunea ucraineană Herson le cere oamenilor să se evacueze.

UPDATE:

Un oficial instalat de Rusia la Herson a negat că guvernatorul din regiunea ucraineană parțial ocupată, susținut de Moscova, a cerut o evacuare, pe măsură ce luptele se intensifică.

„Nu există și nu poate exista nicio evacuare în regiunea Herson”, a spus Kirill Stremousov într-o declarație video postată pe Telegram.

„Nimeni nu plănuiește să retragă trupele ruse din regiunea Herson”, a adăugat el, menționând că acesta este un „subiect al Federației Ruse”, după ce Moscova a ratificat anexarea.

Declarațiile sale au venit după ce Volodimir Saldo, guvernatorul Hersonului susținut de Moscova, a declarat că regiunea este lovită de un număr tot mai mare de atacuri cu rachete care vizează infrastructura civilă și a făcut apel la Moscova să ajute la organizarea plecării civililor locali.

Stremousov a spus că apelul lui Saldo urmărea pur și simplu să se asigure că locuitorii din Herson pot „să se mute și să se odihnească temporar în alte regiuni ale Federației Ruse”.

Știre inițială:

Guvernatorul Hersonului, instalat de rusi, a făcut un apel la rezidenții din regiunea ucraineană parțial ocupată să se evacueze, în timp ce luptele pun în alertă forțele ruse în fața ucrainenilor care avansează.

Într-o declarație video postată pe Telegram, Volodimir Saldo a cerut public ajutorul Moscovei pentru a transporta civili în Crimeea, peninsula Mării Negre pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, și în regiunile din sudul Rusiei.

El a spus că Herson a fost lovit de un număr tot mai mare de atacuri cu rachete care au cauzat „daune grave”, susținând că infrastructura civilă este vizată.

Herson este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat oficial în septembrie, potrivit Al Jazeera.

CITEȘTE ȘI     -    Kremlin, mesaj pentru Zelenski: Niciodată să nu spui niciodată discuțiilor de pace

Noi victorii pentru Ucraina. A recucerit încă cinci localităţi din regiunea Herson, anexată ilegal de Rusia

Ucraina anunță recucerirea a cinci localităţi din regiunea Herson, unde Ucraina desfăşoară o contraofensivă, determinând retragerea trupelor ruse într-o regiune pe care Moscova susţine că a anexat-o, informează Agerpres, citând  AFP.

"Forţele armate ale Ucrainei au eliberat încă cinci localităţi în districtul Berislav din regiunea Herson: Novovasîlivka, Novogrigorivka, Nova Kameanka, Trîfonivka, Cervone", a anunţat preşedinţia ucraineană miercuri dimineața.

Forţele ucrainene duc de mai multe săptămâni o contraofensivă în această regiune controlată de trupele Moscovei încă din primele săptămâni de război.

CITEȘTE ȘI     -    Putin s-a înecat de nervi după ce iar a fost umilit - Video. Președintele rus, surprins făcând ture, în timp ce-l aștepta pe emirul Qatarului

Alte regiuni recucerite de ucraineni



După ce s-a lovit de o puternică rezistenţă rusă, armata ucraineană a realizat la începutul lui octombrie recuceriri importante în regiune, în special lângă râul Nipru, la sud de Krivoi Rog, oraş industrial şi oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

În regiune, Kievul a vizat de asemenea de mai multe ori poduri, pentru a perturba aprovizionarea logistică a forţelor ruse (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI     -    Senatorii ruşi vor să trimită deţinuţii în războiul din Ucraina. Proiect de lege deja elaborat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel