Geert Wilders, liderul de extremă dreaptă, este aproape de a face o coaliție cu VVD... partidul lui Mark Rutte
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Geert Wilders, liderul naționalist olandez, este pe cale de a forma cel mai de dreapta guvern din Olanda de decenii, cu aproape șase luni   după o victorie la alegeri, scrie Reuters.

Wilders, care a influențat politica de imigrare din Olanda din opoziție din 2006 și este cunoscut pentru opinii impotriva islamicilor, urma să anunțe o coaliție de patru partide mai târziu în ziua de azi.

Discuțiile au durat luni de la victoria lui Wilders la alegerile din 22 noiembrie, cu imigrația, finanțele și clima printre principalele puncte de blocaj.

Un progres a fost realizat în martie, deoarece Wilders, în vârstă de 60 de ani, și-a atenuat retorica anti-UE și anti-islamică, a renunțat la funcția de prim-ministru și a abandonat opoziția față de tot sprijinul militar pentru Ucraina.

"Nu pot să văd această încercare eșuată", a spus Wilders reporterilor puțin după miezul nopții, după 16 ore de discuții în care partidele au declarat că au ajuns la un acord cu privire la finanțele guvernului.

El le-a spus jurnaliștilor în timp ce intra la întâlniri în dimineața zilei de miercuri: "Dacă totul merge conform planului astăzi, va fi un rezultat excelent".

Un veteran al Partidului Laburist care a condus unele negocieri de coaliție, Ronald Plasterk, a fost numit de către media olandeză ca un probabil candidat la conducerea noului guvern, dar acesta nu a fost confirmat oficial.

PARTIDUL LUI RUTTE SĂ SE ALĂTUREZE LUI WILDERS


Acordul urmează să aducă împreună prim-ministrul în exercițiu Mark Rutte, partidul de centru-dreapta VVD, noul partid centrist NSC și partidul de protest al fermierilor BBB într-o coaliție cu o majoritate puternică de 88 de locuri în Camera Inferioară a Parlamentului, care are 150 de locuri.

După ce Rutte și-a anunțat retragerea din politica olandeză în anul trecut, Wilders a călărit un val de sentimente anti-imigrare și anti-establishment, obținând cea mai mare victorie electorală din istorie, acuzând lipsa de locuințe pe fluxurile de imigranți.

El a mai tras și din îngrijorările larg răspândite cu privire la costul vieții și sistemul de sănătate supraaglomerat.

Niciun detaliu al pactului de guvernare nu a fost anunțat, dar noul guvern este de așteptat să impună politici de imigrare și azil mai stricte.

Wilders, care are legături strânse cu alți populisti europeni, inclusiv cu Viktor Orban din Ungaria, a făcut, de asemenea, promisiuni de cheltuieli generoase în domeniul sănătății și de scădere a vârstei de pensionare. Cu toate acestea, constrângerile bugetare fac puțin probabil ca toate celelalte partide să susțină aceste planuri.

Liderii celorlalte partide în discuții au spus, de asemenea, că un acord este aproape, deși încă nu este clar cine va deveni prim-ministru și ar putea dura săptămâni pentru a se pune de acord asupra pozițiilor de top.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel