Liderul comunist spaniol Santiago Carrillo a decedat la 97 de ani
Data publicării:
Autor: Stroe Bogdan
WhatsApp
santiago carrillo
santiago carrillo

Santiago Carrillo a reprezentat o personalitate importantă care și-a lăsat amprenta în politica spaniolă cu toate că a trăit în exil câteva zeci de ani. Liderul spaniol a reprezentat ultima figură publică care a luat parte la Războiul Civil.

Fostul lider al partidului Stânga Unită, Gaspar Llamazares, a declarat: " Eu cred ca Santiago a reprezentat mai mult decât o personalitate de stânga. O mică parte din istoria noastră îl pune în prim-plan, parte pe care eu o consider cea mai semnificativă în sens pozitiv, luând în considerare grandoarea sa, dar și greșelile pe care le-a făcut.", conform euronews.

Atunci când Francisco Franco a ajuns la putere în 1939, Carrillo a intrat în exil și a ajutat la organizarea rezistenței. În 1960 a devenit Secretar General al Partidului Comunist spaniol, poziție pe care a ocupat-o până în anul 1982. După moartea lui Franco din 1975, Santiago a revenit în Spania fiind membru fondator al Mișcării Comuniste Europene. În 1977  acesta a devenit membru parlamentar în cadrul primelor elecții democratice de la 1936 și până atunci.

Spaniolii cunosc faptul că liderul avea o afinitate pentru tutun, însă acest factor nu i-a afectat longevitatea și activitatea politică. Acesta s-a retras din viața politică în preajma vârstei de 90 de ani. În 2005 Universitatea Autonomă din Madrid i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel