Liderul Al-Qaeda, Zawahiri, ucis de forţele americane. Biden: S-a făcut dreptate şi acest lider terorist nu mai este
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Liderul grupării teroriste Al-Qaeda a fost eliminat în Afghanistan, de trupe americane, transmite Joe Biden. 

Ţinta "operaţiunii antiteroriste reuşite” în Afganistan, anunţată luni de un responsabil american cu rang înalt a fost liderul al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, ucis în weekend într-o lovitură de dronă, potrivit presei americane, transmite AFP.

Al-Zawahiri, considerat creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001 care au făcut aproape 3.000 de morţi în Statele Unite, a preluat conducerea organizaţiei teroriste după moartea lui Osama bin Laden în 2011, eliminat de un comando american în Pakistan.

Un înalt responsabil al administraţiei americane a mai spus că SUA au desfăşurat cu succes în weekend o "operaţiune antiteroristă unei ţinte importante din rândul Al-Qaida" în Afganistan, fără a-l menţiona pe Ayman al-Zawahiri.

"Operaţiunea a fost reuşită şi nu a făcut nicio victimă civilă", le-a precizat jurnaliştilor această sursă.

Potrivit presei americane, Ayman al-Zawahiri ar fi putut fi ucis într-o lovitură cu dronă efectuată de CIA în capitala afgană, Kabul.

Departamentul de Stat a oferit o recompensă de până la 25 de milioane de dolari pentru informaţii care să conducă la arestarea sau condamnarea liderului al-Qaida.

Acest anunţ intervine la aproape un an de la retragerea haotică a forţelor americane din Afganistan, care a permis talibanilor să preia din nou controlul asupra ţării după douăzeci de ani.

Pe de altă parte, Statele Unite au mai anunţat la mijlocul lui iulie că l-au ucis pe liderul grupării Stat Islamic (SI) din Siria, Maher al-Agal, într-o lovitură de dronă, operaţiune care a 'slăbit considerabil capacitatea SI de a pregăti, finanţa şi desfăşura operaţiuni în regiune', potrivit unui purtător de cuvânt al armatei americane, scrie Agerpres.

Biden a confirmat 

"Sâmbătă, la ordinul meu, Statele Unite au efectuat o lovitură aeriană asupra Kabulului, în Afganistan, care l-a ucis pe emirul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri", a spus el într-un scurt discurs de la Casa Albă.

"S-a făcut dreptate şi acest lider terorist nu mai este", a adăugat Joe Biden.

Moartea sa va permite familiilor victimelor ucise la 11 septembrie 2001 în turnurile gemene ale World Trade Center, din New York, şi la sediul Pentagonului, lângă Washington, "să întoarcă pagina", a declarat preşedintele democrat.

Atacul cu dronă a fost efectuat folosind două rachete Hellfire şi fără nicio prezenţă militară americană la sol, a precizat un responsabil american, dovadă, în opinia sa, a capacităţii Statelor Unite de "a identifica şi localiza chiar şi cei mai căutaţi terorişti din lume şi de a lua măsuri pentru a-i elimina".

Ayman al-Zawahiri a fost reperat "în mai multe rânduri şi pentru o perioadă lungă de timp pe balconul unde a fost lovit în cele din urmă" de lovitură din capitala afgană, a adăugat el.

În weekend, ministrul afgan de interne a dezminţit informaţiile despre o lovitură cu dronă în Kabul, spunând AFP că o rachetă a lovit "o casă goală" din capitală.

Într-o comunicat postat luni pe Twitter înainte de intervenţia lui Joe Biden, purtătorul de cuvânt al talibanilor a recunoscut însă existenţa unui "atac aerian", atribuit unei "drone americane".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel