Data publicării:

Liderii UE se întâlnesc pentru a discuta nominalizările pentru funcțiile de top ale blocului comunitar

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Politica
WhatsApp
Raport Eurostat: Cele mai sigure țări din Uniunea Europeană. România, peste media UE / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Raport Eurostat: Cele mai sigure țări din Uniunea Europeană. România, peste media UE / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Liderii Uniunii Europene s-au întâlnit luni pentru a discuta pe cine vor să nominalizeze pentru funcțiile de top ale UE în urma alegerilor pentru Parlamentul European și se pare că o vor susține pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene, scrie Reuters.

Pe lângă acordul informal care o privește pe Von der Leyen, aceștia vor discuta cine ar trebui să fie șeful politicii externe a UE și următorul președinte al Consiliului European, care reunește cei 27 de lideri naționali pentru a stabili agenda politică a UE.

Von der Leyen este pe cale să obțină un al doilea mandat de cinci ani ca președinte al Uniunii Europene după ce partidul său de centru-dreapta, Partidul Popular European (PPE), a câștigat cele mai multe locuri în alegerile pentru Parlamentul European din această lună, cu 13 voturi pro din totalul de 27 de lideri provenind din partide membre PPE.

Deoarece marile state ale UE, Franța și Germania, i-au oferit deja sprijinul, Von der Leyen va avea majoritatea calificată de care are nevoie pentru a fi nominalizată.

Centrul-dreapta a ieșit pe primul loc în alegeri în general, în ciuda câștigurilor înregistrate de naționaliștii de extremă dreapta și a eșecurilor partidelor președintelui liberal Emmanuel Macron din Franța și ale cancelarului socialist Olaf Scholz din Germania.

„Sunt destul de sigur că vom putea ajunge la o înțelegere între familiile politice, dar și țările din Europa, într-un timp foarte scurt și să avem propuneri (pentru funcțiile de top)”, a declarat Scholz la sosirea la discuțiile informale de la Bruxelles, prima întâlnire a liderilor de la alegeri.

Franța a analizat anterior alternative în locul Ursulei Von der Leyen, dar odată cu alegerile parlamentare anticipate convocate de Macron din 30 iunie, guvernul preferă acum stabilitatea UE.

Antonio Costa, fost prim-ministru socialist al Portugaliei, urmează să devină următorul președinte al Consiliului European, o poziție care l-ar vedea prezidând summiturile UE din decembrie.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas, o liberală, este pe listă pentru a fi nominalizată ca înaltă reprezentantă pentru afaceri externe, asigurând o distribuție geografică și politică echilibrată a locurilor de muncă în cadrul blocului comunitar.

Liderii urmează să își confirme alegerile la un summit UE pe 27-28 iunie. Von der Leyen ar avea totuși nevoie de sprijin din partea Parlamentului European, care votează în prima sa sesiune din 16 iulie.

Întreaga Comisie Europeană formată din 27 de membri, inclusiv șeful politicii externe, are nevoie și de sprijinul Parlamentului European.

Liderii UE au discutat, de asemenea, despre următorul ciclu legislativ de cinci ani, cu accent pe valori comune, apărare și competitivitate economică. Aceștia urmează să își confirme orientarea „agendei strategice” la un summit mai târziu în această lună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel