Data publicării:

Liderii UE nu au ajuns la un acord pentru un nou mandat al Ursulei von der Leyen la cârma Comisiei Europene

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Citește mai multe despre discuțiile cu privire la posturile de conducere ale UE.

Liderii UE nu au reușit să o susțină pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene luni seară, în ciuda asigurărilor date de Emmanuel Macron din Franța și Olaf Scholz din Germania în ultimele zile că se apropie de un acord, au declarat pentru POLITICO trei diplomați europeni.

„Nu există niciun acord în această seară”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, reporterilor luni seara târziu, după cina liderilor.

Un diplomat european, căruia i s-a acordat protecția anonimatului pentru a vorbi sincer despre discuții la fel ca și ceilalți citați în articol, a declarat că, deși negociatorii au căzut de acord asupra a trei nume, liderii vor continua discuțiile la o dată ulterioară, probabil la următoarea lor întâlnire din 27-28 iunie.

În urma alegerilor europene a apărut un consens timpuriu în jurul Ursulei von der Leyen pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene, al portughezului António Costa ca președinte al Consiliului European, al Robertei Metsola ca șef al Parlamentului European și al prim-ministrului Kaja Kallas ca șef al politicii externe. 

Așteptările erau mari în momentul în care cei 27 de șefi de stat și de guvern s-au întâlnit la Bruxelles în speranța de a împărți cele patru posturi de conducere ale blocului între actuala coaliție formată din Partidul Popular European de centru-dreapta, socialiști și liberali.

PPE ar vrea mai mult

După ce partidul lui Macron a fost învins de extrema dreaptă în alegeri, decizia sa de a dizolva parlamentul francez și de a declanșa alegeri anticipate a accelerat aparent discuțiile privind posturile de conducere. În mod obișnuit, negocierile durează săptămâni.

În ultimele săptămâni, alți lideri europeni au subliniat, de asemenea, nevoia de continuitate, având în vedere războiul Rusiei în Ucraina și potențiala revenire a fostului președinte american Donald Trump. 

Dar speranțele unui acord rapid s-au evaporat luni seară, deoarece Partidul Popular European, câștigătorul alegerilor pentru Parlamentul European, a cerut mai multe concesii și mai multă putere în funcțiile de conducere. Așa cum era de așteptat, PPE a vrut să le renumească pe Ursula von der Leyen și Metsola, ambele aparținând familiei politice. În plus, PPE le-a propus socialiștilor ca mandatul președintelui Consiliului European să fie împărțit în două tranșe de 2,5 ani - iar PPE ar urma să primească una dintre ele.

Acest lucru, la rândul său, i-a iritat pe Socialiști și Democrați (S&D), care sperau să obțină postul pentru Costa.

„Aceasta a fost parțial orgoliu din partea PPE. Prin faptul că a cerut să aibă un mandat de doar 2,5 ani, a creat o mare problemă de percepție cu (n.r. socialiștii), care ar fi fost puși într-o poziție dificilă. PPE nu a jucat bine acest lucru. Acest lucru va fi dificil de rezolvat”, a declarat un oficial UE.

Oficialul a adăugat că Michel nu a ajutat în discuții. „În loc să ajute la găsirea unui acord, el a continuat să aducă în discuție alte lucruri”, a spus oficialul.

Poziția premierului italian Giorgia Meloni

Un alt motiv pentru care discuțiile au eșuat a fost faptul că Giorgia Meloni a fost nemulțumită de modul în care s-a desfășurat seara, au declarat mai mulți diplomați europeni. Meloni, care a fost unul dintre puținii lideri care au ieșit cu o victorie electorală din alegerile europene, a fost nemulțumită de încercările celorlalți lideri UE de a o bloca în afara negocierilor.

Premierul italian ”a contestat tipul de abordare a discuției”, a declarat un oficial familiarizat cu discuția. Ea a pornit ”de la ipoteza că reuniunea informală de astăzi ar fi trebuit să reprezinte momentul în care să se discute ce trebuie făcut în lumina semnalelor din alegerile europene și apoi, din acest punct de plecare, să înceapă discuția despre numele pentru funcțiile de conducere, și nu invers”, a adăugat oficialul.

Vorbind la G7 la sfârșitul săptămânii trecute, Macron, care este unul dintre intermediarii cheie în acordul privind posturile de conducere, a declarat că el crede că discuțiile de luni ar putea duce la o decizie de principiu.  

„Este o discuție care are loc între cei 27; ne-am sunat unii pe alții; (n.r. un acord) pare posibil în zilele care vin, în săptămâna care vine”, a spus Macron.

Scholz a reluat aceste comentarii mai târziu, spunând că el crede că o decizie privind posturile de conducere de la Bruxelles va veni rapid. „Acum se vor lua decizii foarte rapid cu privire la cele mai importante posturi care trebuie ocupate în Europa pentru ca Uniunea Europeană să poată acționa”, a declarat Scholz într-un interviu acordat presei.

Liderii UE se vor reuni din nou la Bruxelles în perioada 27-28 iunie, în speranța de a ajunge la un acord cu privire la liderii blocului înainte de votul Parlamentului European privind viitorul președinte al Comisiei, prevăzut pentru jumătatea lunii iulie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel