Liderii protestatarilor anti-orice își fac partid
Liderii protestatarilor de la Univeristate și din țară vor să intre în politică. Este cazul lui George Epurescu, unul dintre oamenii care conduc opoziţia faţă de gazele de şist, care a făcut demersurile necesare pentru înființarea unui partid politic.
Partidul Oamenilor Liberi este primul partid care se naște din valul de proteste care a cuprins România, scrie adevărul.ro.George Epurescu (39 de ani) este doctor în fizică şi cercetător la Institutul de la Măgurele. El a înfiinţat, în 2011, o asociaţie numită “România fără ei”.
În 2011 a încercat să facă primele mișcări de stadă. Occupay World se întâmpla pe mapamond, însă la București s-au strâns câteva zeci de persoane.
În același an, pe 10 decembrie, a încercat să organizeze un miting la Piaţa Universităţii, însă Primăria Capitalei i-a respins cererea de aprobare, oferindu-i varianta unui teren viran din zona Colentina.
A speculat evenimente care au avut potențial de a stârni populația
George Epurescu, spune adevărul.ro, a înţeles că lumea nu va ieşi în stradă la chemarea unui necunoscut şi că singura şansă este să speculeze nişte evenimente care au potenţial de a înfierbânta populaţia. Un astfel de moment a apărut pe 12 ianuarie 2012, când peste 1.000 de persoane au ieşit în stradă la Târgu-Mureş, în semn de solidaritate cu doctorul Raed Arafat, fondatorul SMURD, care demisionase în urma unui conflict cu Traian Băsescu şi a nemulţumirilor privind noua lege a sănătăţii.
Epurescu susţine că felul în care s-a adaptat la această situaţie a contribuit la apariţia valului de proteste din ianuarie 2012.
“Ne propusesem să facem un miting pe 24 ianuarie, însă a apărut această situaţie cu Raed Arafat şi am hotărât să devansăm. Am simţit imediat că este o scânteie cu potenţial de a scoate mulţi oameni în stradă şi am lansat un eveniment pe Facebook pentru 14 ianuarie. I-am convins şi pe cei de la «Salvaţi Roşia Montană» să ni se alăture şi am creat un eveniment destul de mare. Şi televiziunile au avut un rol important, strategia noastră chiar asta a fost, să manipulăm presa, să-i servim un subiect pe care nu-l poate refuza. Iar presa USL-istă a preluat imediat comunicatul nostru. Noi, când am început să organizăm, plecasem cu trei oraşe, apoi am ajuns la opt şi pe 14 ianuarie ne-am trezit cu 18, probabil că în zece din ele s-a ieşit spontan”.
George Epurescu a fost prezent în Piaţă pe toată durata protestelor, însă mai mult ca observator decât ca manifestant.
În primăvara lui 2012 au apărut, la Bucureşti şi la Bârlad, mitinguri împotriva gazelor de şist. George Epurescu a identificat o nouă temă cu potenţial de a scoate oamenii în stradă.
A început să se documenteze, a tipărit flyere cu mesaje împotriva fracturării hidraulice, a mers la Bârlad, a vorbit cu oamenii, şi-a făcut relaţii. Apoi a trecut la organizarea de proteste şi a devenit “un fel de portdrapel în lupta contra gazelor de şist”.
În primăvara acestui an a coordonat un lanţ de proteste anti-şist organizate simultan în 24 de localităţi din ţară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News