Liderii neo-naziști din Grecia au fost CONDAMNAȚI
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
În urma procesului de astăzi, de la Curtea de Apel din Atena, liderii partidului „Zorii Aurii“, în frunte cu Nikos Michaloliakos, au fost condamnați.

După un proces care a durat mai mult de cinci ani, conducerea partidului neo-nazist din Grecia a fost condamnată pentru conducerea unei organizații criminale. Mase mari de oameni s-au adunat în fața instanței din Atena, în timp ce judecătorii dădeau sentința asupra a 68 de inculpați.

Ancheta penală asupra partidului a început cu asasinarea unui rapper antifascist în 2013. Liderul grupului, Nikos Michaloliakos, și șase colegi au fost condamnați pentru conducerea unui grup infracțional. Susținătorul lor, Giorgos Roupakias, a fost găsit vinovat de uciderea unui muzician anti-rasist și alți 15 au fost condamnați pentru conspirație în acest caz.

Astfel, Michaloliakos și colegii săi vor avea de ispășit pedepse cuprinse între 5 și 15 ani de închisoare. În același timp, Giorgos Roupakias, a fost condamnat la închisoare pe viață de către judecătorii de la Curtea de Apel, potrivit AlJazeera.

Poliția a fost mobilizată în fața Curții de Apel

Aproximativ 2.000 de polițiști au fost desfășurați în jurul Curții de Apel din Atena, în timp ce mii de protestatari au cerut pedepse lungi cu închisoarea, purtând bannere pe care scria „frica nu va câștiga” și „naziștii în închisoare”, a informat presa greacă. De asemenea, au avut loc și incidente nefericite între protestatari și forțele de ordine, cei dintâi aruncând cu cocktailuri molotov iar poliția răspunzând cu gaze lacrimogene.

Unsprezece dintre inculpați se aflau în instanță când a fost citit verdictul, a declarat jurnalistul Dmitris Parras pentru BBC, împreună cu 50 de avocați și 50 de jurnaliști. Președintele grec, Katerina Sakellaropoulou, a declarat că sentința este un eveniment important pentru democrația țării.

Pe lângă înjunghierea mortală a lui Pavlos Fyssas, inculpații din proces au fost condamnați și pentru alte atacuri violente asupra migranților și opozanților politici de stânga.

Nikos Michaloliakos, vârful de lance al organizației criminale

Nikos Michaloliakos a fondat mișcarea la mijlocul anilor 1980 și era admirator al nazismului. Acesta își saluta camarazii precum Hitler, la mitingurile de partid. Inițial, Zorii Aurii a negat oficial că ar fi o mișcare neo-nazistă, deși insigna sa semăna foarte mult cu o svastică, iar unii membri seniori îl lăudau pe Adolf Hitler. De asemenea,  îmbrăcămintea preferată la protestele anti-imigranți erau tricourile negre și pantalonii de luptă, potrivit BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel