Liderii NATO, la București. Chirieac: S-a rostit un cuvânt cheie în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Ucraina: Sirene de raid aerian, în timp ce rachete ruseşti lovesc regiunea Kryvyi Rih/ Sursa foto: Agrepres
Ucraina: Sirene de raid aerian, în timp ce rachete ruseşti lovesc regiunea Kryvyi Rih/ Sursa foto: Agrepres
NATO va continua să sprijine Ucraina, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, aflat la București.

Întrebat dacă este de părere că abordarea lui Jens Stoltenberg este cea corectă, Bogdan Chirieac și-a exprimat punctul de vedere: „Cred că da. Și mai este un lucru important. S-a rostit cuvântul pace. Mai exact: „negociere pentru pace”. Mi se pare esențial acest lucru pentru că acum șase luni nu se vorbea despre așa ceva. Acum se discută aproape termenii de pace și anume că pacea se poate face în funcție de situația de pe câmpul de luptă și „nu îl vom lăsa pe Vladimir Putin să câștige acest război”.

Pacea cred că este cuvântul esențial care reiese din această conferință de securitate de la Munchen care se desfășoară în același timp cu Forumul Aspen unde avem șansa să-i avem pe Mircea Geoană și Jens Stoltenberg. Jens Stoltenberg a dat un mesaj de forță și unitate pentru NATO”.

Declarațiile au fost făcute pentru Antena 3 CNN.

Ţările membre ale NATO vor continua să sprijine Ucraina pe parcursul acestor luni dificile, a declarat marţi ministrul de externe britanic James Cleverly, la sosirea la reuniunea miniştrilor de externe din Alianţa Nord-Atlantică, organizată la Palatul Parlamentului.

„Îl vedem pe Vladimir Putin încercând să folosească livrările de energie ca pe o armă chiar de la începutul acestui conflict, a spus şeful diplomaţiei britanice, potrivit căruia ruşii ţintesc deliberat infrastructura civilă din Ucraina.

La rândul său, ministrul de externe italian Antonio Tajani a subliniat că „nu există pace fără justiţie pentru poporul ucrainean.

„Trebuie să lucrăm pentru pace, dar atât timp cât Ucraina este invadată va fi dificil de stat la masa negocierilor. Acum înfrângerea Ucrainei înseamnă capitulare şi aceasta nu înseamnă pace, a afirmat el.

Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting - MLM) se desfăşoară în perioada 27 - 29 noiembrie, iar Ministerul român de Externe este co-organizator.

Este pentru prima oară când evenimentul - care începând din 2009 se desfăşoară o dată sau de două ori pe an - are loc în Europa de Est. Precedenta ediţie a avut loc la Washington.

De asemenea, tot în aceste zile, Institutul Aspen România, în parteneriat cu German Marshall Fund of the United States, cu sprijinul NATO, Comisiei Europene și USAID, organizează cea de-a 11-a ediție a evenimentului Aspen - GMF Bucharest Forum 2022: A World in Flux - Towards a New European Architecture, cel mai amplu eveniment public internațional cu tematică geopolitică și geoeconomică găzduit în România, la București, în zilele 29-30 noiembrie 2022.

Aspen - GMF Bucharest Forum 2022 are loc în timpul Reuniunii Ministeriale NATO de la București și va reuni reprezentanți ai mediului de afaceri, oficiali și comunitatea strategică într-un format tripartit care va facilita analize și abordări sinergice. Astfel, evenimentul va reuni pe aceeși scenă, în București, speakeri și moderatori internaționali de nivel înalt, printre aceștia numărându-se Jens Stoltenberg, Secretar General NATO, Mircea Geoană, Secretar General Adjunct NATO, Maroš Šefčovič, Vicepreședinte pentru Relații Interinstituționale și prospectivă, Comisia Europeană.

Ediția din 2022 are loc în contextul multiplelor crize profunde din ultimii ani, printre care și războiul desfășurat pe teritoriul Ucrainei, care a avut un impact puternic asupra întregii lumi, atât din punct de vedere economic, cât și al securității. În timp ce aspectele legate de securitate rămân o prioritate în aceste vremuri de război, conversația și acțiunile de modelare a viitoarei stabilități, a păcii și a progresului în regiune și dincolo de ea nu sunt mai puțin importante.

Astfel, în cele două zile de eveniment, reprezentanți ai mediului de afaceri, oficiali și comunitatea strategică vor lua cuvântul, dezbătând subiecte de importanță strategică, precum noua arhitectură politică și economică europeană, perspective de pace în Ucraina și în regiune, reziliența socială ca primă linie de apărare, accelerarea inovării, securitatea energetică și tranziția ecologică, lanțurile de aprovizionare ale viitorului, și multe altele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel