Liderii G7 spun că îi vor cere socoteală lui Putin pentru atacurile nediscriminatorii asupra oraşelor ucrainene
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Liderii G7 spun că îi vor cere socoteală lui Putin pentru atacurile nediscriminatorii asupra oraşelor ucrainene - Foto Agerpres
Liderii G7 spun că îi vor cere socoteală lui Putin pentru atacurile nediscriminatorii asupra oraşelor ucrainene - Foto Agerpres
Liderii Grupului celor Şapte principale puteri economice mondiale (G7) au condamnat marţi cele mai recente atacuri cu rachete ale Rusiei asupra oraşelor din Ucraina şi au declarat că vor cere socoteală preşedintelui rus Vladimir Putin şi celor responsabili. 

"Condamnăm aceste atacuri în cei mai fermi termeni posibil şi reamintim că atacurile fără discernământ asupra populaţiilor civile nevinovate constituie o crimă de război", au adăugat aceştia într-o declaraţie comună, după discuţiile cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

BBC: G7 a avertizat Rusia împotriva folosirii armelor chimice, biologice sau nucleare în Ucraina

Liderii G7 au afirmat într-o declaraţie comună ulterioară reuniunii lor virtuale de urgenţă că retorica nucleară iresponsabilă periclitează pacea şi securitatea globale şi au reafirmat căorice folosire a armelor chimice, biologice sau nucleare de către Rusia va avea consecinţe severe.

Totodată, ei i-au transmis preşedintelui Volodimir Zelenski că vor sprijini ţara sa atâta timp cât va fi nevoie. Liderii au dat o declaraţie care a confirmat din nou angajamentul faţă de Ucraina şi în care au menţionat că vor trage la răspundere Rusia pentru acţiunile din Ucraina, incusiv pentru orice posibl incident la centrala nucleară Zaporijjia.

Ce contează acum este dacă vreuna din aceste naţiuni îi va da preşedintelui Zelenski ceea ce acesta doreşte cu adevărat, sisteme sofisticate de apărare antiaeriană, scrie Rador.

Turcia, apel către Kiev şi Moscova înaintea întrevederii Erdogan-Putin

Turcia a lansat marţi un apel către Rusia şi Ucraina la încetarea focului, apel ce intervine înainte de o întâlnire preconizată în cursul săptămânii la Astana (capitala Kazahstanului) între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin, potrivit AFP. 

Membră NATO, Turcia a rămas pe o poziţie neutră de la începutul conflictului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei în 24 februarie şi menţine relaţii bune cu cei doi vecini ai săi de la Marea Neagră.

Ankara a jucat un rol-cheie în schimbul de prizonieri din septembrie între Rusia şi Ucraina, precum şi în încheierea, în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două ţări permiţând reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor. În două rânduri, Turcia a reunit pe teritoriul său reprezentanţi ruşi şi ucraineni pentru discuţii.

Erdogan s-a întâlnit cu Putin de trei ori în ultimele trei luni

Erdogan s-a întâlnit cu Putin de trei ori în ultimele trei luni, dar de asemenea discută telefonic regulat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedintele turc se prezintă ca mediator privilegiat şi caută de mult timp să-i aducă pe liderii rus şi ucrainean la masa tratativelor pentru a negocia o încetare a focului, ceea ce niciunul dintre ei nu şi-o doreşte în mod deosebit, notează AFP. Dar agravarea situaţiei pe teren împiedică eforturile de pace, mai comentează agenţia de presă franceză.

'Din păcate, (cele două părţi) s-au îndepărtat rapid de diplomaţie' de la discuţiile între negociatorii ruşi şi ucraineni în martie la Istanbul, a afirmat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu într-un interviu televizat. 'În timp ce războiul între Ucraina şi Rusia se prelungeşte, din păcate, situaţia se înrăutăţeşte şi se complică', a adăugat el, lansând un apel la încetarea imediată a focului.

'O încetare a focului trebuie să fie stabilită cât mai curând posibil'

'O încetare a focului trebuie să fie stabilită cât mai curând posibil. Cu cât mai repede, cu atât mai bine', a afirmat şeful diplomaţiei turce. Se aşteaptă ca Erdogan, care menţine relaţii bune de lucru cu Putin, în pofida dezacordurilor în mai multe dosare, inclusiv Siria, să se întâlnească cu omologul său rus la Astana joi, în cadrul unui summit regional, a declarat marţi pentru AFP un responsabil rus, sub rezerva anonimatului.

Foarte dependentă de petrolul şi gazele ruseşti, Turcia nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei. Erdogan, a cărui ultima întâlnire cu Putin datează din septembrie, în marja unui summit regional din Uzbekistan, doreşte să crească schimburile comerciale cu Moscova pentru a ajuta economia Turciei, aflată în dificultate, înainte de alegerile prezidenţiale din iunie.

La sfârşitul lunii septembrie, Ankara a cedat presiunilor americane şi a renunţat la sistemul de plată rusesc Mir, care permitea cetăţenilor ruşi să continue să retragă bani în Turcia. Erdogan nu a făcut încă niciun comentariu cu privire la loviturile ruseşti de-a lungul întregului teritoriu ucrainean luni, care s-au soldat cu 19 morţi şi peste 100 de răniţi, conform celui mai recent bilanţ al Kievului.

Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a avut însă o convorbire telefonică luni cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, indică o sursă diplomatică turcă, fără să ofere alte precizări. În interviul televizat de marţi, Cavusoglu a făcut apel la o 'pace justă' bazată pe integritatea teritorială a Ucrainei. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel