LIDERI PNL, anchetați de DNA. Anunțul dimineții după ce ar fi încercat să-și numească oamenii în funcții de conducere
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 12 noi 2021, 09:26
WhatsApp
DNA: Fostul vicepreşedinte al ANAF Şerban Pop - retrimis în judecată într-un dosar de luare de mită
DNA: Fostul vicepreşedinte al ANAF Şerban Pop - retrimis în judecată într-un dosar de luare de mită
Mai mulți lideri ai PNL sunt luați în vizorul DNA, fiind urmăriți penal de procurorii anticorupție, după ce ar fi încercat să-și numească oamenii în poziții de conducere. 

Ar fi intervenit pentru a-l numi pe Chiru la conducerea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș

Primul vizat de ancheta DNA este liderul PNL Argeș și deputatul Adrian Gheorghe Miuțescu. Procurorii anticorupție îl acuză de opt infracțiuni de folosire a influenței sau a autorității dată de funcția de conducere din partid pentru a obține pentru sine sau pentru alții foloase. Faptele s-ar fi petrecut în perioada aprilie - iulie 2021.

Acesta ar fi intervenit pe lângă conducerea ANPC, instigat fiind de un alt urmărit penal din dosar, Ovidiu Chiru, pentru a-l numi pe acesta din urmă, dar și o altă persoană la conducerea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș. Funcția vizată de Chiru era deja ocupată de o persoană care o obținuse prin concurs. 

Altă încercare cu noroc

Folosindu-se de influența dată de funcția de conducere în partid, conform anchetatorilor, liderul PNL Argeș ar fi intervenit, în același mod, pentru a numi o persoană într-o funcție de conducere la Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia, dar și pentru a muta sediul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia de la Ploiești la Pitești.

Ar fi intervenit pentru a menține în funcție directori de școli și inspectori școlari agreați de PNL

În perioada iulie-august 2021, Miuțescu este acuzat că ar fi intervenit direct pe lângă un ”înalt demnitar pentru menținerea/numirea în funcțiile de inspectori școlari și directori de școli a unor persoane agreate de partid, aceste influențe fiind exercitate și la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Argeș.”

Similar, ar fi intervenit și pe lângă conducerea Poștei Române. 

Anchetatorii DNA îl mai acuză pe liderul PNL Argeș că ar fi intervenit, împreună cu Tofan Gelu, președinte al PNL Pitești, pe lângă persoane ”în scopul menținerii unei anumite persoane în funcția de inspector școlar sau în scopul numirii aceleiași persoane ca director la un liceu, prin eludarea procedurilor legale, precum și pentru numirea în funcția de directori de școli a unor persoane agreate de partid.”

Vizat este și liberalul Cristian Mitrofan, vicepreședintele al PNL Argeș, dar și Ovidiu Chiru, comisar superior la Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș. 

Iată ce anunță DNA: 

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de următorii:

MIUȚESCU GHEORGHE ADRIAN, președinte al Organizației Județene Argeș a unui partid și deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii a opt infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art.13 din Legea 78/2000)

TOFAN GELU, președinte al Organizației Pitești a unui partid și viceprimar al municipiului Pitești, sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art.13 din Legea 78/2000)

MITROFAN CRISTIAN, vicepreședinte al Organizației Județene a unui partid, sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art.13 din Legea 78/2000)

CHIRU OVIDIU, comisar superior la Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș, pentru instigare la una dintre infracțiunile reținute în sarcina primului menționat.

În ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale se arată că, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă de existență a infracțiunilor precizate, fiind conturată următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie – iulie 2021, suspectul Miuțescu Gheorghe Adrian, la instigarea suspectului Chiru Ovidiu, și-ar fi folosit  influența și autoritatea ce decurg din funcția de președinte al Organizației Județene a partidului din care face parte, pe lângă conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, pentru a determina numirea celui din urmă, dar și a unei alte persoane în funcții de conducere la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș. Aceasta, în condițiile în care postul vizat de Chiru Ovidiu fusese ocupat prin concurs de o altă persoană. 

În aceeași manieră, Miuțescu Gheorghe Adrian ar fi procedat pentru numirea unei persoane într-o funcție de conducere la Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia și de mutare a sediului Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia de la Ploiești la Pitești.

În perioada iulie-august 2021, suspectul Miuțescu Gheorghe Adrian și-ar fi folosit  influența și autoritatea ce decurg din funcția menționată în mod direct pe lângă un înalt demnitar pentru menținerea/numirea în funcțiile de inspectori școlari și directori de școli a unor persoane agreate de partid, aceste influențe fiind exercitate și la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Argeș. 

Suspectul ar fi procedat similar, în cursul lunii februarie 2020, precum și în lunile aprilie și august 2021, pe lângă conducerea Companiei Naționale Poșta Română în scopul angajării unei persoane la această instituție, respectiv a numirii unei alte persoane într-o funcție de conducere la nivel județean.

În perioada iulie – august 2021, suspectul  Tofan Gelu și  Mitrofan Cristian și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurg din funcțiile ocupate in partid, pe lângă  persoane din Inspectoratul Școlar Argeș, în scopul menținerii unei anumite persoane în funcția de inspector școlar sau în scopul numirii aceleiași persoane ca director la un liceu, prin eludarea procedurilor legale, precum și pentru numirea în funcția de directori de școli a unor persoane agreate de partid.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.” anunță DNA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?