Lidera social-democraţilor, Magdalena Andersson, prima femeie care conduce guvernul Suediei
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Magdalena Andersson
Magdalena Andersson
Lidera social-democraţilor suedezi, Magdalena Andersson, a fost aleasă miercuri premier de parlamentul ţării nordice, devenind prima femeie care ocupă acest post, informează agenţiile internaţionale de presă. 

Andersson, ministrul de finanţe în cabinetul premierului demisionar Stefan Lofven, a fost votată de 117 deputaţi, în timp ce 57 s-au abţinut, iar alţi 174 au votat împotrivă - dar în Suedia guvernul 'trece' dacă nu votează împotriva sa o majoritate absolută de 175 de legislatori.

Economistă şi fostă înotătoare de performanţă în vârstă de 54 de ani, Magdalena Andersson a fost mandatată pe 11 noiembrie de Andreas Norlen, preşedintele Riksdag, parlamentul unicameral suedez, cu misiunea de a forma guvernul, iar marţi seara a reuşit in extremis să ajungă la un acord şi cu Partidul de Stânga, ultimul de al cărui sprijin mai avea nevoie pentru a putea prelua puterea.

Premierul în exerciţiu Stefan Lofven, aflat în fruntea unui guvern minoritar, şi-a anunţat demisia la 10 noiembrie, după şapte ani în funcţie. Decizia era aşteptată, pe fondul crizei politice de la începutul verii. El a anunţat în august că va demisiona mai întâi din poziţia de lider al social-democraţilor, apoi din funcţia de şef al guvernului.Lofven a spus că prin demisie vrea să îi ofere succesoarei sale oportunitatea de a se poziţiona mai bine înaintea viitoarelor alegeri parlamentare, care vor avea loc la sfârşitul verii lui 2022. 

În ce o priveşte, Magdalena Andersson este deja ameninţată să guverneze fără bugetul pe care l-a pregătit, după ce chiar miercuri dimineaţa Partidul de Centru, deşi i-a permis accederea la putere, a anunţat că nu va susţine bugetul său din cauza acordului convenit cu Stânga.

Opoziţia de dreapta, cu sprijinul extremei-drepte antiimigraţie Democraţii Suediei, susţine un alt proiect, ceea ce o poate determina pe Andersson să încerce o apropiere inedită de poziţii între Partidul Moderat şi Democraţii Suediei, notează AFP. Odată asigurată instalarea în fruntea guvernului, principala provocare a 'Magdei' Andersson va fi de a-i menţine pe social-democraţi la putere la viitoarele alegeri parlamentare din Suedia, programate în septembrie 2022. Deşi susţine ferm egalitatea între sexe, Suedia, spre deosebire de celelalte ţări nordice, nu a mai avut până acum o femeie ca prim-ministru, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel