Data actualizării:
Data publicării:

Licitaţia de Hârtii Rare şi gravuri europene din colecţia Paul Davidsohn

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp
Henri Toulouse-Lautrec, Mademoiselle Marcelle Lender
Henri Toulouse-Lautrec, Mademoiselle Marcelle Lender

Astăzi, la ora 20:00, se va desfăşura, la  Athénée Palace Hilton  București,  Licitația de Hârtii Rare , care cuprinde şi o selecție de gravuri europene din  Colecția Paul Davidsohn . Participanţii vor fi încântaţi de lucrări semnate de  Rembrandt van Rijn, Albrecht Dürer, Lucas Cranach, William Hogarth, Henri Toulouse-Lautrec . Ei vor putea, de asemenea, admira filele unor cărţi rarisime precum  Naturalis historia  de  Gaius Plinius Secundus  (Frankfurt, 1565) sau  Biblia lui Luther  (Nürnberg, 1702). Şi vor avea ocazia de a citi  Scrisoarea trimisă de împărăteasa Maria Theresia baronului Samuel von Brukenthal  sau  Firmanul emis sub ordinul sultanului Mahmud II.

Spicuim câteva dintre cele mai interesante loturi ale acestei vânzări publice. 

La începutul secolului al XX-lea, colecţionarul, negustorul de artă, colaborator al British Museum, Paul Davidsohn (1839-1927), şi-a format o interesantă colecţie, ce a fost vândută în 1920 la Leipzig. Unele dintre piese au intrat, apoi în colecţia industriaşului şi colecţionarului de gravură europeană, Richard Holtkott (1866-1950).

 

Rembrandt, Tânăr cu beretă de catifea - Ferdinand Bol

 

Se detaşează gravura cu dăltiţă pe hârtie vărgată Fiul Risipitor păzind porcii de Albrecht Dürer (1471, Nürnberg - 1528, Nürnberg), o imprimare ulterioară datei realizării ei, 1496. Valoare estimativă: € 2.000 - 3.000.

De acelaşi autor, sunt propuse xilogravura pe hârtie groasă, Fecioara cu Pruncul încoronată de îngeri, compoziţie din 1518, estimată la 1.500 - 2.000 de euro; Sfântul Ieronim în chilia sa, gravură dintr-un tiraj de secol XVI-XVII (3.000 - 3.500 de euro); Iisus Hristos la Caiafa (2.500 - 3.000 de euro); Pontius Pilat spălându-şi mâinile (2.000 - 2.800); Sfântul Anton în faţa unui oraş, aparţinând unui tiraj din secolul XVII (5.000 - 6.000 de euro) şi una dintre cele mai cunoscute şi interesante gravuri ale artistului, Cavalerul, Moartea și Diavolul (6.000 - 8.000 de euro).

 

Rembrandt, Cei trei copaci

 

Tot din Colecţia Paul Davidsohn provin şi câteva lucrări de Rembrandt Van Rijn (1606, Leiden - 1669, Amsterdam): Cei trei copaci (3.000 - 4.000 de euro), opera datând din 1643 este prezentată acum dintr-un tiraj din 1782; Canal cu barcă şi pod, acvaforte şi gravură cu acul din 1650 (5.500 - 7.500 de euro); Tânăr cu beretă de catifea (Ferdinand Bol), acvaforte pe hârtie vărgată cu filigran (8.000 - 10.000)

 

Rembrandt, Canal cu barcă și pod

 

În anul 1637, Rembrandt van Rijn avea 31 de ani și locuia împreună cu soția sa, Saskia van Uylenburgh într-un apartament pe Nieuwe Doelenstraat (Noua Stradă), din Amsterdam, de unde trei ani mai târziu urma sa picteze celebra sa lucrare "Rondul de Noapte". Popular și cu comenzi multiple, Rembrandt capătă renume internațional în primul rând datorită gravurilor sale, care circulau prin Europa. Contrar tendințelor academiste ale Franței și ale statelor Italiei, Rembrandt este remarcat și de pictorul Guercino ca fiind un "un mare virtuoso" al artei gravurii, imprimările sale pe hârtie fascinând cei mai mari colecționari ai Europei secolului XVII. În anul morții sale, 1669, se spune că un nobil sicilian s-a întâlnit cu Rembrandt pentru a achiziționa o colecție de 189 de gravuri chiar de la acesta, acum ajuns un artist bătrân, îndatorat. În Tânăr cu beretă de catifea se observă modalitatea inventivă a lui Rembrandt de a lucra pe placa de cupru cu un ac, ce iese în evidență în primul rând prin efectul organic redat texturilor. Gravurile lui Rembrandt erau realizate pe o placă de cupru peste care se aplica un strat de rășină urmând ca apoi artistul să scrijelească cu un ac, formele dorite. Placa era apoi scufundată într-o baie de acid, acesta acționând direct asupra inciziilor din rășină. Procesul dă naștere unor linii fine, neregulate și vibrante, aspect care l-a motivat pe Rembrandt să producă atât de multe gravuri. Totodată, această tehnică îi permitea lui Rembrandt să adauge elemente noi unei lucrări pe o durată mult mai lungă de timp, întrucât placa putea fi refolosită, repetând procesul de aplicare al rășinii. Efectul final produce o imagine picturală precum o lucrare în ulei. Acest aspect se regăsește și în gravura de față, unde Rembrandt produce efectul pictural în primul rând prin textura vestimentației ucenicului său, Ferdinand Bol. Însuși colecționar de obiecte exotice și țesături fine, Rembrandt insistă asupra texturilor acestor obiecte reprezentate în gravură. Tânărul este asemănător personajului din celebrul tablou, "Un nobil polonez", realizat în același an, unde Rembrandt din nou, dar în ulei, redă cu mare rafinament texturile pieselor scumpe de vestimentație, purtate de nobilul ce i-a comandat lucrarea. Mulți critici însă, sunt de părere că personajul din acel tablou este de fapt, însuși Rembrandt. O atenție pentru detaliile texturilor se observă și într-un autoportret cu pălărie de catifea cu pană, realizat un an mai târziu în 1638, unde artistul se reprezintă ca fiind un om mândru, împlinit și exuberant. De-a lungul vieții sale, Rembrandt a realizat în jur de 290 de placi, fiecare reproducând sute de imprimări. În lume au mai rămas 79 de plăci, dintre care 75 se află într-o colecție particulară.

 

Albrecht Durer, Fiul risipitor păzind porcii


Sfântul Cristofor, compoziţie din 1506 a lui Lucas Cranach (1472, Kronach - 1553, Weimar), o gravură în camaieu în două culori, negru și ocru, estimată la 2.000 - 2.500 de euro, provinte tot din Colecţia Paul Davidsohn.

 

Durer, Sfântul Ieronim în chilia sa


Să adăugăm o amuzantă gravură în cupru, Ascensiunea prostituatei de William Hogarth (1697, Londra - 1764, Londra), ce a aparţinut ministrului de externe şi fostului preşedinte al Uniunii Scriitorilor, George Macovescu. Valoare estimativă: 400 – 500 de euro

Căderea Ierusalimului, gravură din Biblia Stern din 1672, create de Matthias Scheits (1630 - 1700, Hamburg), estimată la 300 – 500 de euro, şi  Mademoiselle Marcelle Lender, litografie din 1895, de Henri Toulouse- Lautrec (1864, Albi - 1901, Saint-André-du-Bois), estimată la 1.000 - 1.500 de euro, completează secţiunea de gravură.

 

Durer, Cavalerul, Moartea și Diavolul

 

O altă secţiune care îi va interesa pe cei preocupaţi de geografie şi istorie este dedicată hărţilor vechi şi rare. 

Datia (Dacia) după "Geografia lui Ptolemeu", de Lorenz Fries, cca. 1522, hartă rară, este propusă începând de la 550 de euro. A fost realizată de medicul german Lorenz Fries (1490-1532) ca ilustraţie a unui volum dedicat Geografiei lui Ptolemeu publicat la Strasburg (în tipografia lui Grüninger între 1522-1525).

 

Durer, Fecioara cu pruncul înconjurată de îngeri

 

I se alătură Harta generală a Ungariei, Transilvaniei, Sclavoniei etc., incluzând ţările adiacente, de Anton von Wenzely, 1790 (380 de euro), o Hartă a Greciei, Balcanilor şi a Italiei, de Johann Baptist Homann, Nürnberg, la 1720 (280 de euro), Harta istorică în anul 400 d.Ch., cuprinzând imperiul roman şi statele Barbare, de Guillaume De l'Isle, 1705, piesă de colecţie (600 de euro), Harta Europei cu Arborele Genealogic al împăraților romani, de Chatelain, Amsterdam, 1720. Inedită piesă de colecţie, aceasta din urmă, estimată la 280 de euro, este un bun exemplu al rafinamentului lui Chatelain, în ce priveşte arta cartografică. A fost publicată în Atlas historique, ou, Nouvelle introduction a l'histoire, à la chronologie & à la géographie ancienne & moderne : représentée dans de nouvelles cartes, où l'on remarque l'établissement des etats & empires du monde, leur durée, leur chûte, & leurs differens gouvernemens : la chronologie des consuls romains, des Papes, de empereurs, des rois & des princes, &c. qui ont été depuis le commencement du monde, jusqu'à présent : et la génealogie des maisons souveraines de l'Europe, în anul 1720.

 

Lucas Cranach, Sfântul Cristofor

 

A treia secţiune este dedicată cărţilor şi manuscriselor.

Printre ele,  Colligatum Poveşti, dispute şi discursuri despre iluzii şi imposturi ale diavolilor, de Jean Wier, Geneva, 1579, ediţie foarte rară, şi Două dialoguri, de Thomas Erastus, 1579, provine din Colecţia Stanislas de Guaita, colecţionar de carte veche ezoterică, expert în ezoterism şi misticism medieval european. Preţ de pornire: € 2.500

 

William Hogarth, Ascensiunea prostituatei

 

Carte foarte rară şi de referinţă pentru studiul timpuriu al psihologiei şi al psihiatriei, scrisă de Jean Wier, doctor al curţii ducelui de Cleves, fondator al psihiatriei medicale. Cartea a fost publicată prima oară la Basel în 1563, în latină, iar apoi publicată în franceză, în 1579. Jean Wier este recunoscut ca fiind printre primii doctori care au pus la îndoială procesul de acuzare de erezie al oamenilor cu dezabilităţi mentale, ca fiind vrăjitori sau posedaţi de diavol. Wier face o diferenţiere clară între practicienii de vrăjitorie şi oamenii cu probleme mentale care necesită un alt tip de ajutor. Cartea de faţă, însă, cuprinde şi anecdote şi poveşti despre magie, printre care se numără practicile magicienilor faraonului din Egiptul antic şi vrăjitoarea din Endor. Legătură în pergament sec. al XIX -lea, în stare foarte bună, titlul pe cotor, filele 95-112 lipsind, pentru a oferi integralitatea lecturii, un posesor a intercalat copii ale acestora. Pe fila liminară 1, însemnare de posesie: Ex-libris kabbalisticis Stanislas de Guaita, 1892.

 

Datia (Dacia) după Geografia lui Ptolemeu de Lorenz Fries


Scrisori despre Demonologie și Vrăjitorie, de Sir Walter Scott, Londra, 1831, cu legătură de excepţie "Truslove and Hanson, London", are preţul de pornire de 800 de euro.

Un manuscris de secol XVIII după ideile lui Ramon Llull, mare gânditor şi cartograf catalan din sec. XIII (900 de euro) atrage atenţia.

 

Hartă a Greciei, Balcanilor și Italiei de Johann Baptist Homann

 

Ramon Llull a fost un mare gânditor catalan care a trăit între 1232 şi 1315. Un om universal, Llull este considerat ca fiind printre primii teoreticienii ai sistemului electoral şi de asemenea un important contribuitor şi pionier al limbajului de calcul ce stă la baza calculatorului. Influnţa lui Llull pe acest plan este sesizată în special în lucrările lui Gottfried Wilhelm Leibniz, patru secole mai târziu. Manuscrisul de faţă reprezintă o interpretare a lucrării "Ars brevis" (arta scurtă) a lui Llull, care este forma condensată a sistemului logic conceput de filozof pentru a sprijini eforturile misionare ale creştinismului de tradiţie latină din epocă. Convins că cel mai adecvat instrument este un raţionament bazat pe un sistem dialectic de definiţii, principii şi reguli de combinare, capabil să se constituie într-o ştiinţă universală, el a rafinat de-a lungul întregii sale vieţi acest sistem, pe care l-a numit "arta". Folosind diagrame, ilustraţii sau cuvinte, în sistemul lui Llull se formează conexiuni prin mecanisme logice între mai multe domenii pentru a se ajunge la cunoaşterea universală şi pentru a se memora mai uşor. Scrierile lui Ramon Llull au avut un ecou imens, după cum o dovedeşte răspindirea "lullismului" în întreaga Europă Occidentală încă din timpul vieţii autorului, iar "Ars brevis" a ramas un punct de referinţă în toate încercările de descoperire a unui limbaj universal în secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, acest manuscris fiind o dovadă palpabilă a acestui lucru.

 

Harta Europei cu Arborele Genealogic al împăraților romani, de Chatelain

 

Am putea spne că piesa-far a acestei secţiuni este  "Naturalis historia", de Gaius Plinius Secundus, prima ediţie în limba germană, Frankfurt, 1565, conţine 576 de xilogravuri, piesă extrem de rară, estimată la 10.000 de euro. 

 

Biblia lui Luther

 

Piesă bibliofilă excepţională, de colecţie, ediţia 1565,  este prima ediţie germană, a doua fiind publicată în 1584. Conţine gravuri realizate de gravori germani recunoscuţi, printre care se numără: Hans Weiditz, Virgil Solis şi Jost Amman. Lucrare importantă a lui Plinius cel Bătrân, "Istoria Naturală", a devenit model pentru enciclopedii şi manuale şcolare pentru mai bine de două milenii. Piesa de faţă a fost tradusă în germană de Heyden dezbătând în profunzime subiecte precum antropologia, anatomia şi zoologia. Volumul devine de asemenea un important manual de pescuit şi vânătoare, dar cuprinde şi o parte dedicată şoimăriei. Lucrarea de faţă cuprinde peste 200 de gravuri surprinzând creaturi fantastice printre care se numără şi celebrele reprezentări a sirenei şi a tritonului la pagina 309. Volum de 494 pagini, în folio, cu numeroase ilustraţii, legătură in pergament pe lemn, chenare la rece, cotor restaurat, chiotoare de dată recentă. Blocul cărţii în stare foarte bună.

 

Opera de Cornelius Tacitus

 

"Istoria generală a turcilor" de Richard Knolles (4.500 de euro) este prima cronică britanică ce dezbate aspecte militare şi politice ale imperiului otoman în limba enlgeză şi nu în latină. Acesta este un indiciu clar că informaţii despre "teroarea lumii", deveneau esenţiale nu doar pentru cititorul sofisticat, dar şi pentru cititorul de rând. Această lucrare este un exemplu de istoriografie creştină, menită pentru a fi citită de un public creştin, iar acest aspect produce un text care este încărcat de stereotipuri. Lucrarea conţine informaţii extrem de detaliate despre sultani, incluzând pasaje legate de aspectul lor fizic, personalitate şi interese personale. Lucrarea demonstrează de asemenea prejudecăţile atât generale cât şi cele ale istoricilor de perioadă în legătură cu ascensiunea imperiului otoman, culminând cu căderea Constantinopolului în 1453 şi frica pe care europenii creştini o aveau faţă de turci. Istoricul Samuel Chew ne spune că aceste prejudecăţi dobândite de istorici şi exprimate în scris, mai ales în cazul unei cronici de o asemenea anvergură, nu pot să nu fie văzute alt fel decât ca fiind propagandistice.

 

Imologhiul și Catavasier de Anton Pann

 

Câteva Biblii, printre care cea a lui Luther ("Biblia. Sfânta Scriptură, Vechiul şi Noul Testament, în spiritul Dr.-lui Martin Luther"), Nürnberg, 1702 (1,700 de euro) şi cea cu ilustrații de Gustave Doré, New York, 1868, cu legătură de lux de sec. XIX, 2 volume (1.500 de euro), Colligatum "Irmologhiul" şi "Catavasier", de Anton Pann, 1854, purtând semnătura olografă a autorului (300 de euro), "Mitropolitul Andreiu baron de Șaguna", Sibiu, 1909, biografie a Mitropolitului românilor din Transilvania, cel ce a avut un rol esențial în introducerea învățământului în limba română în comunitățile din Transilvania sub ocupație austro-ungară (100 de euro), Poeziile lui Mihai Eminescu, Bucureşti, ediţia "Ramuri", cu ilustraţii de Ary Murnu, exemplarul 965/1000 (200 de euro), Colligatum "Gazeta România", primele 100 de numere ale anului 1838 (1.000 de euro) formează o plajă largă de oferte.

Nu putem omite "Opera", de Cornelius Tacitus, ediţia întocmită de Iustus Lipsius, Anvers, 1627 (600 de euro).

 

Cele șase călătorii ale lui John Baptista Tavernier Baron de Aubonne

 

Tacit (56 - 120) a trăit în ceea ce se numeşte vârsta de argint a literaturii latine. În atenţia sa au stat, în primul rând, împăraţii Tiberius, Claudius şi Nero, dar a tratat despre evenimentele care au început de la moartea lui Augustus (14 e.n.) până la primul război iudeo-roman (70e.n.) .Operele complete cuprind Viaţa lui Agricola (socrul lui Tacit), Originea şi aşezarea germanilor - Germania, Dialog despre oratorie, Istorii şi Anale. Este retipărirea ediţiei Lipsius apărută la Lyon în 1598, la Antonius Gryphius, prima ediţie de opere complete. Volumul este protejat de legătura originală, în piele. Starea de conservare bună. Ex-libris: etichetă de mici dimensiuni, pe foaia de titlu: Biblioteca del Senor Marques de Astorga. Înfiinţată de Christophor Plantin în 1555, editura Plantin-Moretus a funcţionat până în 1867, la Anwers. Jan Moretus era specialistul în latină şi greacă. Din 1564, marca tipografică a editurii a devenit compasul. La anul apariţiei ediţiei 1627, officina era condusă de Marthasar Moretus, de văduva lui Ioanis Moretus şi Johannes Meursius.

Splendidă colecţie de 16 tomuri despre istoria Imperiului Roman, de la anul I al Romei (753 î.Hr.), până în anul 1453, la căderea Constantinopolului (1.500 euro). Într-o stare foarte bună şi cu coperţile originale, această amplă lucrare istorică i se datorează lui Laurence Echard (1670–1730), istoric englez, caruia i se atribuie de asemenea şi lucrarea, "The history of England: from the first entrance of Julius Caesar and the Romans to the end of the reign of King James the first containing the space of 1678 years", printre primele lucrări complexe care cercetează amănunţit istoria Angliei.

 

Poezii de Mihai Eminescu cu ilustrații de Ary Murnu

 

"Antichitatea explicată şi ilustrată", de Bernard de Montfaucon, Paris, 1719-1724, 10 volume şi 5 suplimente, cuprind 1387 de gravuri de epocă. Preţ de pornire: € 8.000.

Bernard de Montfaucon (1655 – 1741) a fost un călugăr benedictin, un mare erudit și filozof, fondator al disciplinei paleografiei, considerat de asemenea ca fiind și unul din pionierii arheologiei moderne. Lucrarea de față, "Antichitatea explicată și ilustrată", publicată în 15 volume între 1719 și 1724, rămâne o lucrare de referință pentru arheologii moderni și iluminiști ai secolelor XVIII-XIX. Pentru realizarea acestei complexe lucrări, Montfaucon a apelat la nemeroși colecționari de obiecte antice grecești și romane din toată Europa, urmând să menționeze contribuțiile acestora în dreptul fiecărui obiect reprodus prin gravuri. Printre obiectele reproduse, lucrarea conține și o reproducere a faimoasei vaze "Barberini", realizată în sticlă cameo, ce se află astăzi la British Museum.

 

Carte poștală trimisă de Brâncuși lui Ion Hagiescu-Miriște

 

O Carte poştală trimisă de către Constantin Brâncuşi lui Ion Hagiescu-Miriște, magistrat, filantrop și colecționar de artă, 1907, are preţul de pornire: 1.800 de euro, iar pentru un Firman otoman emis sub ordinul sultanului Mahmud II (1808-1838) licitaţia începe de la 1.000 de euro. El are semnatura/sigiliul "Mahmud Han bin Abdulhamid muzaffer daiman" se traduce "Mahmud Khan fiul lui Abdulhamid întotdeauna victorios"

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel